Authors
1 Assistance Professor, samangan university ,mazandaran, Iran
2 M A in samangan university, mazandaran, Iran
Abstract
Keywords
Main Subjects
مقدمه
یکی از مشکلات سیستم حسابداری سنتی، ناتوانی در سنجش و اندازهگیری سرمایة فکری شرکتهاست. این سیستم توانایی اندازهگیری و گزارش ارزش واقعی داراییهای نامشهود را ندارد[2]. طبق نظر «بونتیس»، اکثر کشورهای دنیا، از روشهای سنتی حسابداری مالی استفاده میکنند که قرنها پیش برای یک محیط کسب و کار مبتنی بر کارهای یدی و داراییهای ملموس، مثل تجهیزات و ساختمان، ایجاد شده بودند؛ در حالیکه محیط کسب و کار مبتنی بر دانش، نیازمند مدلی است که داراییهای ناملموس جدید سازمانی مثل دانش و شایستگی نیروی انسانی، نوآوری، روابط مشتری، فرهنگ سازمانی، سیستم و فرآیندها، ساختار سازمانی و... را در برگیرد. به نظر میرسد که گزارشهای حسابداری سنتی، ارزش حقیقی بهوجود آمده در شرکتها را به طور ناقص، منعکس میکنند و شکاف موجود بین ارزش دفتری و بازار در بسیاری از شرکتها است که موجب بروز این اختلاف شده است[9].
مر و همکارانش دلایلی را برای توجه و اندازهگیری سرمایة فکری برشمردهاند که عبارتند از: کمک به سازمانها برای تنظیم استراتژی آنها، ارزیابی اجرای استراتژیها، کمک به تنوع و گسترش تصمیمها، استفاده از نتایج اندازهگیری سرمایة فکری به عنوان مبنایی برای جبران خدمات، ابلاغ این داراییها به ذینفعان خارجی سازمان ها[14] و نیز این که اندازهگیری سرمایة فکری به طور کامل و دقیق، میتواند ارزش وعملکرد شرکتها را اندازهگیری کند؛ چراکه در یک جامعة مبتنی بر دانش، دانش بخش مهمی از ارزش یک کالا و نیز بخش مهمی از ثروت یک شرکت را تشکیل میدهد[12 و 8]. به عبارت دیگر، سرمایة فکری، مدرنترین عامل تولید شده است و به عنوان منبع ضروری، حتی بیشتر از عوامل سنتی تولید، از جمله کار، سرمایه و مواد خام، برای تولید ثروت، ایفای نقش میکند[11].
هدف پژوهش، ارایه روشی مالی برای سنجش و ارزشیابی سرمایة فکری وآزمون تجربی آن با عملکرد شرکتهای واسطهگری مالی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. افزون بر این، این پژوهش تلاش میکند تا تهیه، ارایه و تحلیل صورتهای مالی کامل و واقعی، در سیستمهای حسابداری مورد استفاده در شرکتها و ارزیابی صحیح و واقعی سرمایهگذاران (سهامداران) از ارزش واقعی و ارزش آتی سهام شرکتها را ممکن کند.
تاکنون پژوهشهای متعددی در داخل و خارج از کشور، برای اندازهگیری سرمایة فکری و یافتن ارتباط آن با معیارهای عملکردی انجام شده است که اکثر این پژوهشها وجود رابطه بین سرمایة فکری و عملکرد شرکتها را تأیید کردهاند. با توجه به اینکه رابطة بین سرمایة فکری و معیار بتا یا ریسک سیستماتیک و معیارهای بیان شده، در مورد نسبت کیوتوبین، به عنوان معیارهای عملکردی شرکتهای واسطهگری مالی تاکنون در ایران مورد بررسی قرار نگرفته است، این پژوهش میکوشد که با مورد توجه قرار دادن این روابط، به این پرسش پاسخ دهدکه: آیا رابطة معناداری بین سرمایة فکری و این معیارهای عملکرد، در شرکتها وجود دارد یا خیر؟
پیشینة پژوهش
بوم و سیلورمن در پژوهشی با عنوان «سرمایة فکری و سرمایة انسانی، عوامل مؤثر بر ریسک و عملکرد مالی در صنعت بیوتکنولوژی»، به بررسی و آزمون ارتباط بین اجزای سرمایة فکری و تصمیمهای ریسک مالی با عملکرد شرکتها و تأثیر این اجزا و عملکرد آتی شرکتها پرداختهاند. نتایج حاکی از تأثیر معنادار اجزای سرمایة فکری بر عملکرد و ریسک مالی شرکتهای حاضر در صنعت بیوتکنولوژی است.[5]
چن[9] در مقالهای، عملکرد سرمایة فکری بانکهای تجاری مالزی را در طی سالهای 2001 تا 2003 اندازه گرفت. او با به کار بردن ضریب کارایی که پالیک آن را توسعه داده است و VAIC نامیده میشود، دادههای مورد نیاز برای محاسبة کارایی سرمایة انسانی، سرمایة ساختاری و سرمایة بهکار رفته از گزارشهای سالانه را به دست آورد. این مطالعه نشان داد که توانایی ارزشآفرینی بانکهای داخلی و خارجی مالزی، تا حد زیادی به HCE (کارایی سرمایة انسانی) وابسته است. این بدان معناست که سرمایهگذاری بر سرمایة انسانی، نسبت به سرمایهگذاری بر سرمایة فیزیکی و ساختاری، بازده نسبتاً بالاتری دارد. این مقاله همچنین نشان میدهد که بانکهای خارجی، کارآمدتر بودند اما در شرایط ارزشآفرینی، بانکهای داخلی، ارزش افزودة بیشتری را نسبت به بانکهای خارجی آفریدهاند.
چین چن و همکارانش، رابطة بین سرمایة فکری و ارزش بازار سهام و عملکرد مالی شرکتهای بورس تایوان را بررسی کردند. آنها مدل ارزش افزودة سرمایة فکری پالیک را به عنوان معیار اندازهگیری سرمایة فکری بهکار بردند و با اجرای مدل رگرسیون نشان دادند که سرمایة فکری بالاتر شرکتها موجب بهبود عملکرد مالی و افزایش ارزش بازار سهام شرکتها میشود[10].
بنشاری و همکارانش پژوهشی را با عنوان «بررسی تأثیر مدیریت سرمایة فکری بر عملکرد SMEها درصنعت الکترونیک مالزی» انجام دادند. در این پژوهش، 130 شرکت با روش همبستگی پیرسون مورد بررسی قرار گرفت و نتایج نشان داد که سرمایة انسانی، پس از سرمایة ساختاری، سرمایة فنآوری و سرمایة مشتری، قویترین رابطه را با عملکرد سازمان دارد[6].
قلیچ لی و همکارانش نشان دادند که سرمایة انسانی و ساختاری تأثیر مثبتی بر بهبود مزیت رقابتی دو شرکت خودروی بازار ایران دارد، اما چنین تأثیری در مورد سرمایة رابطهای مشاهده نشده است. نتایج این پژوهش نشان داد که عناصر سرمایة فکری این دو شرکت به ترتیب اولویت عبارتند از: سرمایة انسانی، سرمایة ساختاری و سرمایة رابطهای[4].
زارع، پژوهشی را با عنوان «بررسی رابطة سرمایة فکری و عملکرد شرکتها، مطالعة موردی: شرکتهای دارو سازی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران» انجام داده است که در آن ابتدا با استفاده از منطق فازی، سرمایة فکری شرکتهای داروسازی را سنجیده است و سپس رابطة اطلاعات بهدست آمده را با عملکرد مالی(بازده دارایی ROA، بازده سرمایهگذاریROI، بازده حقوق صاحبان سهام ROE و نسبت کیوتوبین Q) شرکتهای مورد مطالعه، برای سالهای بین 1383 تا 1387 مورد بررسی قرار داده است. نتایج بهدست آمده نشان میدهد که رابطة مثبت معناداری بین سرمایة انسانی و سرمایة ارتباطی با عملکرد شرکتها وجود دارد، ولی بین سرمایة ساختاری و عملکرد شرکتها رابطة معنادار وجود ندارد[1].
عباسی و صدقی به بررسی تأثیر کارایی عناصر سرمایة فکری بر عملکرد مالی در بورس تهران (1379-1382) پرداختند. سرمایة فکری با مدل پالیک محاسبه میشود. نتایج این پژوهش نشان داد که ضریب کارایی هر یک از عناصر سرمایة فکری، بر نرخ بازده حقوق صاحبان سهام، تأثیر مثبت و معناداری دارد. تأثیر ضریب کارایی سرمایة فیزیکی و انسانی، بر سود هر سهم، مثبت، اما تأثیر ضریب کارایی سرمایة ساختاری، منفی و معنادار است. رابطة ضریب کارایی سرمایة انسانی و نرخ بازده سالانه، منفی و معنادار و اما تأثیر ضریب کارایی سرمایة فیزیکی و ساختاری بر آن، مثبت و معنادار است. شرکتهایی که سرمایة فکری بالاتری دارند، عملکرد مالی بهتری نشان میدهند. میانگین ضریب سرمایة فکری، بین 7 صنعت نیز تفاوت معناداری دارد[3].
مبانی نظری
سازمانها درحال ورود به اقتصاد مبتنی بر دانش هستند، اقتصاد دانش محوری که در آن، داراییهای نامشهود شرکتها و سرمایة فکری آنها ، کلیدی برای دستیابی به برتری رقابتی پایدار است. در یک طبقهبندی ساده داراییهای نامشهود به دو دسته تقسیم میشوند:
-داراییهای نامشهودی که توسط قانون حمایت شدهاند و به آنها «مالکیت معنوی» میگویند، شامل: حق امتیازها، کپی رایتها، فرانشیزها، علائم و مارکهای تجاری و...، که برخی از آنها در ترازنامه منعکس میشود و
-سایر داراییهای نامشهود، مانند سرمایة فکری که با اصول فراوانی عمل میکند، یعنی با استفادة بیشتر از ارزش آنها کاسته نمیشود؛ این دسته معمولاً در ترازنامه منعکس نمیشوند[17]. از این رو شناسایی، اندازهگیری و مدیریت سرمایة فکری، اهمیت خاص دارد.
سرمایة فکری و اجزای آن که شامل سرمایة انسانی، سرمایة ساختاری و سرمایة فیزیکی است، به صورت زیر تعریف میشود:
الف. سرمایة فکری
سرمایة فکری شامل دانش، اطلاعات، دارایی فکری و تجربه است که میتواند برای ثروتآفرینی مورد استفاده قرار گیرد[7]. همچنین ماوردیس، سرمایة فکری را یک دارایی ناملموس میداند که برای سازمان و کل جامعه، پتانسیل ارزشآفرینی دارد[15].
ب. سرمایة انسانی
سرمایة انسانی بهعنوان اولین بعد سرمایة فکری تعریف میشود و عبارت است از قابلیتها، مهارتها و تخصص اعضای سازمان. چن، معتقد است که سرمایة انسانی به عنوان مبنای سرمایة فکری، به عواملی نظیر دانش، مهارت، قابلیت و طرز تلقی کارکنان اشاره دارد و به بهبود عملکرد سازمان میانجامد[8].
ج. سرمایة ساختاری
سرمایة ساختاری، دومین بعد سرمایة فکری است و دربرگیرندة تمامی انواع دانش غیر انسانی در یک سازمان است که شامل پایگاه دادهها، چارتهای سازمانی، فرایندها و راهکارهاست و به سازمان، ارزشی فراتر از داراییهای فیزیکی میبخشد. سرمایة ساختاری، زیرساختها، فرآیندها و پایگاه داده است که سرمایة انسانی سازمان را پشتیبانی میکند[18].
د. سرمایة ارتباطی
سرمایة ارتباطی به مجموعه داراییهایی اطلاق میشود که روابط شرکت را با محیط تنظیم و مدیریت میکند؛ شامل ارتباط شرکت با مشتریان، سهامداران، عرضهکنندگان، رقبا، دولت، مؤسسات دولتی و جامعه. سرمایة ارتباطی در واقع انعکاس و بازتابی از شرکت است[16].
فرضیههای پژوهش
1. بین سرمایة انسانی و ریسک سیستماتیک (β) در شرکتهای واسطهگری مالی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، رابطة معناداری وجود دارد.
2. بین سرمایة ساختاری و ریسک سیستماتیک (β) در شرکتهای واسطهگری مالی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، رابطة معناداری وجود دارد.
3. بین سرمایة فیزیکی و ریسک سیستماتیک (β) در شرکتهای واسطهگری مالی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، رابطة معناداری وجود دارد.
4. بین سرمایة انسانی و نسبت کیوتوبین در شرکتهای واسطهگری مالی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، رابطة معناداری وجود دارد.
5. بین سرمایة ساختاری و نسبت کیوتوبین در شرکتهای واسطهگری مالی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، رابطة معناداری وجود دارد.
6. بین سرمایة فیزیکی و نسبت کیوتوبین در شرکتهای واسطهگری مالی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، رابطة معناداری وجود دارد.
جامعه و نمونة آماری
جامعة آماری در این پژوهش 26 شرکت واسطهگری پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است که طبق اطلاعات سازمان بورس و اوراق بهادار، در دورة 5 سالة 1386 تا 1390، فعالیت داشتهاند. از آنجایی که جامعة مورد مطالعه محدود میباشد، از روش نمونهگیری کامل استفاده شده است.
مدل پژوهش
پالیک[1] در سال 1998 و2000، ارزش افزودة سرمایه فکری ((VAIC را برای اندازهگیری سرمایة فکری شرکتها ارایه کرد. در روش VAIC پالیک، برای بهدست آوردن اطلاعات ارزش کارایی ایجاد شده، از داراییهای مشهود و نامشهود درون یک شرکت استفاده شده است. این مدل با توانایی شرکت نسبت به ایجاد ارزش افزوده(VA) شروع و به صورت زیر محاسبه میشود:
(1) + سود عملیاتی = ارزش افزوده
هزینة حقوق و دستمزد + هزینة استهلاک
هزینة حقوق و دستمزد کل کارکنان، از متن صورتهای مالی و هزینة اداری و هزینة فروش، و نیز مجموع هزینة استهلاک دارایی مشهود و نامشهود از جدول تطبیق جریان وجوه نقد عملیاتی استخراج شده است.
الف) محاسبة کارایی سرمایة فیزیکی(CEE):
نسبت ارزش افزوده(VA) به سرمایة فیزیکی بهکار رفته، شاخص کارایی سرمایة فیزیکی است که برای بیان ارزش افزودة ایجاد شده(VA) به وسیلة سرمایة فیزیکی کاربرد دارد.
(2) CEE=VA/CE
دارایی مشهود/ ارزش افزوده
داراییهای نامشهود – کل داراییها= CE (3)
ب) محاسبة کارایی سرمایة انسانی(HCE)
کارایی سرمایة انسانی، نشاندهندة میزان ارزش افزودة ایجاد شده در قبال هر ریال صرف شده بابت پرداخت حقوق و دستمزد در شرکت است.
(4) HCE=VA/HC
هزینة حقوق و دستمزد کل شرکت / ارزش افزوده
کل حقوق ودستمزد پرداختی به منابع انسانی= HC (5)
ج) محاسبة کارایی سرمایة ساختاری( SCE)
سومین ارتباط، «کارایی سرمایه ساختاری»(SCE) است که سهم سرمایة ساختاری را در ایجاد ارزش نشان میدهد. در اندازهگیری SCE مقداری از SC مورد نیاز نسبت به تولید یک ریال از VA است و آن شاخصی از چگونگی موفقیت SC در خلق ارزش بهدست میآید.
(6) SCE=SC/VA
ارزش افزوده / سرمایة ساختاری
(7) SC=VA-HC
کل هزینه حقوق و دستمزد شرکت - ارزش افزوده
آخرین نسبت، ارزش افزودة سرمایة فکری VAIC است و مجموعهای از کاراییهای مورد توجه پیشین است. این ضریب، نشاندهندة کارایی ایجاد ارزش یا توانایی فکری شرکت است. در نتیجه هرچه مقدار این ضریب بیشتر باشد، مدیریت توانسته است از توان بالقوة شرکت، بهتر استفاده کند.
(8)VAIC=CEE+ HCE + SCE
متغیرهای پژوهش
یکی از روشهای پژوهشهای توصیفی (غیر آزمایشی)، پژوهش همبستگی است. در این نوع پژوهش، رابطة میان متغیرها براساس هدف پژوهش تحلیل میشود. در پژوهش حاضر، از تحلیل رگرسیون استفاده شده است. در نتیجه متغیرهای آن به صورت زیر ارایه میشود:
الف) متغیر مستقل(پیشبینی کننده)
شاخصهای ارزش افزودة سرمایة فکری(VAIC) که عبارتند از: کارایی سرمایة انسانی(HCE)، کارایی سرمایة ساختاری(SCE) و کارایی سرمایة فیزیکی(CEE)، متغیرهای مستقل(پیشبینی کننده) به شمار میروند.
ب) متغیر وابسته(متغیر ملاک)
معیارهای ریسک سیستماتیک (β) ونسبت کیو توبین(Q)، به عنوان نمایندهای برای اندازهگیری عملکرد شرکتها در نظر گرفته شدهاند و بهطور مجزا، متغیرهای وابستة این پژوهش را تشکیل میدهند.
آزمونهای پژوهش
آزمون کولموگروف اسمیرنف
برای شناسایی وضعیت نرمال بودن توزیع دادههای پژوهش از آزمون کولموگروف -اسمیرنف استفاده شد. نتایج حاصل از این آزمون نشان داد که مقدار z در متغیر وابسته ریسک بتا، در سطح خطای کوچکتر از 05/0 معنیدار نیست. به عبارتی، توزیع دادهها در این متغیرها از توزیع نرمال پیروی میکند، اما در متغیر وابسته کیوتوبین در سطح خطای کوچکتر از 05/0 معنیدار است و بنابراین، برای اجرای رگرسیون، از لگاریتم دادهها استفاده شده است.
جدول (1) نتایج نرمال بودن متغیرها
نتیجه |
سطح معنی داری |
Zمقدار |
مقدارکولموگروف –اسمیرنف |
انحراف معیار |
میانگین |
نام متغیر
|
غیرنرمال |
002/0 |
86/1 |
163/0 |
447/0 |
535/0 |
Qتوبین |
نرمال |
098/0 |
22/1 |
108/0 |
012/1 |
310/0 |
ریسکβ |
آزمون فرضیههای پژوهش با استفاده از برآورد ضریب همبستگی پیرسون
یکی از اهداف اصلی این پژوهش، آزمون تأثیر و رابطة برخی متغیرها با ضریب کیوتوبین و ریسک بتا بوده است. نتایجی که در زیر بهآنها اشاره میشود:
جدول (2) ضریب همبستگی مؤلفههای سرمایة فکری با ریسک بتا
متغیرهای پیش بینی کننده |
P (سطح معناداری) |
R(همبستگی) |
سرمایة انسانی |
000/0 |
364/0 |
سرمایة ساختاری |
039/0 |
181/0- |
سرمایة فیزیکی |
537/0 |
055/0 |
فرضیة 1: بین سرمایة انسانی با ریسک سیستماتیک (β) در شرکتهای واسطهگری مالی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، رابطة معناداری وجود دارد.
H0: rXY=0
H1: rXY≠0
همانطور که در جدول فوق مشاهده میشود، ضریب همبستگی بین دو متغیر سرمایة انسانی از مؤلفههای سرمایة فکری (متغیر پیش بین) و متغیر ریسک سیستماتیک (β) (متغیر ملاک)، برابر با 364/0 و سطح خطاپذیری آن 000/0 است. بنابراین فرض رابطة مثبت بین دو متغیر فوق، تأیید میشود.
فرضیة 2: بین سرمایة ساختاری با ریسک سیستماتیک (β)، در شرکتهای واسطهگری مالی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، رابطة معناداری وجود دارد.
H0: rXY=0
H1: rXY #0
همانطور که در جدول فوق مشاهده میشود، ضریب همبستگی بین دو متغیر سرمایة ساختاری از مؤلفههای سرمایة فکری (متغیر پیشبین) و ریسک سیستماتیک (β)(متغیر ملاک)، برابر با 181/0- و سطح خطاپذیری آن 039/0 است. بنابراین، فرض رابطة منفی بین دو متغیر فوق تأیید میشود.
فرضیة 3: بین سرمایة فیزیکی با ریسک سیستماتیک (β) در شرکتهای واسطهگری مالی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، رابطة معناداری وجود دارد.
H0: rXY=0
H1: rXY #0
همانطور که در جدول فوق مشاهده میشود ضریب همبستگی بین دو متغیر سرمایة فیزیکی، از مؤلفههای سرمایة فکری (متغیر پیشبین) و متغیر ریسک سیستماتیک (β) (متغیر ملاک) برابر با 055/0 و سطح خطاپذیری آن 537/0 است؛ بنابراین، فرض رابطه بین دو متغیر فوق تأیید نمیشود.
فرضیة 4: بین سرمایة انسانی با ضریب کیوتوبین در شرکتهای واسطهگری مالی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، رابطة معناداری وجود دارد.
H0: rXY=0
H1: rXY #0
جدول (3) ضریب همبستگی مؤلفههای سرمایة فکری با ضریب Q توبین
متغیرهای پیش بینی کننده |
P (سطح معناداری) |
R(همبستگی) |
سرمایة انسانی |
000/0 |
446/0 |
سرمایة ساختاری |
219/0 |
109/0- |
سرمایة فیزیکی |
009/0 |
230/0 |
همانطور که در جدول فوق مشاهده میشود، ضریب همبستگی بین دو متغیر سرمایة انسانی از مؤلفههای سرمایة فکری(متغیر پیشبین) و متغیر ضریب کیوتوبین(متغیر ملاک) برابر با 446/0 و با سطح خطاپذیری 000/0 است؛ بنابراین، فرض رابطة مثبت بین دو متغیر فوق تأیید میشود.
فرضیة 5: بین سرمایة ساختاری با ضریب کیوتوبین در شرکتهای واسطهگری مالی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، رابطة معناداری وجود دارد.
H0: rXY=0
H1: rXY #0
از مشاهدة جدول فوق درمییابیم که ضریب همبستگی بین دو متغیر سرمایة ساختاری، از مؤلفههای سرمایة فکری(متغیر پیشبین) و متغیر ضریب کیوتوبین(متغیر ملاک) برابر با 109/0 - و سطح خطاپذیری آن 219/0 است؛ بنابراین، فرض رابطه بین دو متغیر فوق تأیید نمیشود.
فرضیة 6: بین سرمایة فیزیکی با ضریب کیوتوبین در شرکتهای واسطهگری مالی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، رابطة معناداری وجود دارد.
H0: rXY=0
H1 :rXY #0
در جدول بالا، ضریب همبستگی بین دو متغیر سرمایة فیزیکی از مؤلفههای سرمایة فکری(متغیر پیشبین) و متغیر ضریب Q توبین(متغیر ملاک) برابر با 230/0 و سطح خطاپذیری آن، 009/0 است؛ بنابراین، فرض رابطة مثبت بین دو متغیر فوق تأیید میشود.
آزمون همخطی بین متغیرها(Collinearity)
بررسی وجود یا عدم وجود رابطة بلندمدت بین متغیرهای برازش شده با استفاده از آزمون دوربین ـ واتسون، آمارهای تولرانس (Tolerance) و عامل تورم واریانس(VIF) انجام شده است و برای سه متغیر سرمایة انسانی، سرمایة ساختاری و سرمایة فیزیکی به صورت زیر است:
جدول (4) آزمون همخطی بین متغیرها
متغیر |
مقدارآماره تولرانس (Tolerance) |
مقدارعامل تورم واریانس (VIF) |
مقدار دوربین واتسون |
نتیجه |
سرمایة انسانی |
964/0 |
037/1 |
77/1 |
هم خطی پایین |
سرمایة فیزیکی |
811/0 |
233/1 |
هم خطی پایین |
|
سرمایة ساختاری |
836/0 |
196/1 |
هم خطی پایین |
آزمون این فرضیه، برای متغیرهای مستقل آمارهای تولرانس محاسبه شده، بین 81/0 تا 96/0 و عامل تورم واریانس محاسبه شده نیز بین 03/1 تا23/1 است که هرچه تولرانس یک متغیر به «یک» نزدیکتر و عامل تورم واریانس از عدد 2 کوچکتر باشد، نشان میدهد که میزان همخطی پایین است. کمیت آمارة آزمون دوربین واتسون (77/1=DW) است و چون در دامنة (5/2> DW > 5/1 ) قرار میگیرد، میزان همخطی بین متغیرهای مستقل پایین است.
با توجه به نتیجة به دست آمده میتوان گفت که هم جمعی(رابطة بلندمدت) بین متغیرهای موجود در مدل، تأیید میشود. برای تعیین بهترین پیشبینیکنندة ریسک سیستماتیک بتا، از بین متغیرهای پیشبینیکننده، از مدل رگرسیون همزمان استفاده شده است.
جدول (5) خلاصة تحلیل رگرسیون همزمان متغیرهای سرمایةانسانی، سرمایةساختاری و سرمایةفیزیکی بر ریسک بتا
روش |
مولفة پیش بینی |
R |
R2 |
R تعدیل یافته |
خطای معیاربرآورد |
|
سرمایة انسانی |
204/0 |
042/0 |
019/0 |
214/1 |
همزمان |
سرمایة ساختاری |
||||
|
سرمایة فیزیکی |
مطابق دادههای جدول، مشخص میشود که سه متغیر سرمایة انسانی، سرمایة ساختاری و سرمایة فیزیکی همزمان وارد مدل شده و مقدار ضریب همبستگی(R) بین متغیرها 204 /0 است که نشان میدهد بین مجموعة متغیر مستقل (سرمایة انسانی، سرمایة ساختاری و سرمایة فیزیکی) و متغیر وابستة پژوهش(ریسک بتا) همبستگی نسبتاً قوی وجود دارد و این متغیرها میتواند حدود 4 درصد از واریانس را توجیه کند( 042/.= R2).
نتایج حاصل از تحلیل واریانس مدل، در جدول (6) نمایش داده شده است.
جدول (6) نتایج تحلیل واریانس حاصل از رگرسیون مدل نهایی
مدل |
منابع تغییرات |
مجموع مجذورات |
درجه آزادی |
میانگین مجذورات |
F |
P |
1 |
رگرسیون |
110/8 |
3 |
703/2 |
832/1 |
145/0 |
خطا |
967/185 |
126 |
476/1 |
|||
جمع |
077/194 |
129 |
|
دادههای جدول فوق، نتایج واریانس مدل (1) را نشان میدهد. در مدل (1) همانطور که دیده میشود F بهدست آمده در سطح 05/0 معنیدار نیست. (145/0= P، 832/1= (126و 3 ) f ) بنابراین با اطمینان 95 درصد، نتیجه میگیریم که متغیرهای سرمایة انسانی، سرمایة ساختاری و سرمایة فیزیکی، قابلیت پیشبینی متغیر ریسک بتارا در قالب مدل رگرسیونی چندگانه ندارند.
نتایج حاصل برای تعیین ضرایب تحلیل رگرسیون و تعیین توان پیشبینی معنادار برای متغیرهای مستقل و تنظیم معادلة رگرسیون، در جدول (7 ) ارایه شده است.
جدول (7) ضرایب تحلیل رگرسیون همزمان
مولفه |
ضرایب استاندارد نشده |
ضرایب استاندارد شده |
||
ضرایب استاندارد نشده(β) |
ضرایب استانداردشده(β) |
T |
P |
|
عدد ثابت |
230/0 |
|
342/1 |
182/0 |
سرمایة انسانی |
000/0 |
009/0 |
104/0 |
917/0 |
سرمایة فیزیکی |
035/0- |
222/0- |
332/2- |
021/0 |
سرمایة ساختاری |
082/0 |
110/0 |
138/1 |
257/0 |
میتوان معادلة رگرسیون برای مدل نهایی را به قرار زیر نوشت.
(9) U=a+b1x1+ b2x2+ b3x3
(سرمایة انسانی) شیب + مقدار ثابت = ریسک سیستماتیک
(سرمایة ساختاری)شیب + (سرمایة فیزیکی )شیب +
بنابراین با جایگزینی ضرایب در فرمول فوق، معادلة ریسک سیستماتیک (β) از روی متغیرسرمایة فکری به قرار زیر بهدست میآید:
8/95/0+ (سرمایة فیزیکی) 035/0 - 230/0=ریسک سیستماتیک
در مدل فوق 8/95درصد که به مجذور کمیت خطا ( e2) معروف است، تحت تأثیر متغیرهای خارج از مدل است.
همانطور که ملاحظه شد، بین سرمایة انسانی و سرمایة ساختاری با ضریب کیوتوبین، رابطة معنادار وجود دارد. برای تعیین بهترین پیشبینیکنندة ضریب کیوتوبین، از بین متغیرهای پیشبینیکننده، از مدل رگرسیون روش همزمان استفاده شده است.
جدول (8) خلاصة تحلیل رگرسیون همزمان متغیرهای سرمایةانسانی، سرمایةساختاری و سرمایةفیزیکی بر ضریب Q توبین
روش |
مولفة پیش بینی |
R |
R2 |
Rتعدیل یافته |
خطای معیاربرآورد |
همزمان |
سرمایة انسانی سرمایه ساختاری سرمایة فیزیکی |
266/0 |
071/0 |
049/0 |
544/0 |
مطابق دادههای جدول، مشخص میشود سه متغیر سرمایة انسانی، سرمایة ساختاری و سرمایة فیزیکی، همزمان وارد مدل شدهاند و مقدار ضریب همبستگی(R) بین متغیرها 266 /0 است که نشان میدهد بین مجموعة متغیر مستقل(سرمایة انسانی، سرمایة ساختاری و سرمایة فیزیکی) و متغیر وابستة پژوهش(ضریب کیوتوبین)، همبستگی وجود دارد و این متغیرها میتوانند حدود 7 درصد از واریانس را توجیه کنند( 071/.= 2R ).
نتایج حاصل از تحلیل واریانس مدل، در جدول (9) نمایش داده شده است.
جدول (9) نتایج تحلیل واریانس حاصل از رگرسیون مدل نهایی
مدل |
منابع تغییرات |
مجموع مجذورات |
درجه آزادی |
میانگین مجذورات |
F |
P |
1 |
رگرسیون |
849/2 |
3 |
950/0 |
201/3 |
026/0 |
خطا |
385/37 |
126 |
297/0 |
|||
جمع |
234/40 |
129 |
|
دادههای جدول فوق، نتایج واریانس مدل 1را نشان میدهد. در مدل 1، همانطور که دیده میشود F به دست آمده در سطح 05/0 معنیدار است. (0.026= P ، 20/3= (126و 3 ) f ) بنابراین، با اطمینان 95 درصد، نتیجه میگیریم که متغیرهای سرمایة انسانی، سرمایة ساختاری و سرمایة فیزیکی، قابلیت پیشبینی متغیر ضریب کیوتوبین را در قالب مدل رگرسیونی چندگانه دارند.
نتایج حاصل برای تعیین ضرایب تحلیل رگرسیون و تعیین توان پیشبینی معنادار متغیرهای مستقل و تنظیم معادلة رگرسیون، در جدول (10) ارایه شده است.
جدول (10) ضرایب تحلیل رگرسیون همزمان
مولفه |
ضرایب استاندارد نشده |
ضرایب استاندارد شده |
||
ضرایب استاندارد نشده(β) |
ضرایب استانداردشده(β) |
T |
P |
|
عدد ثابت |
230/0 |
|
342/1 |
182/0 |
سرمایة انسانی |
000/0 |
009/0 |
104/0 |
917/0 |
سرمایة فیزیکی |
035/0- |
222/0- |
332/2- |
021/0 |
سرمایة ساختاری |
082/0 |
110/0 |
138/1 |
257/0 |
میتوان معادلة رگرسیون برای مدل نهایی را اینطورنوشت
(10) U=a+b1x1+ b2x2+ b3x3
(سرمایة انسانی) شیب + مقدار ثابت = ضریب کیوتوبین
(سرمایة ساختاری)شیب +(سرمایة فیزیکی)شیب +
بنابراین، با جایگزینی ضرایب در فرمول فوق، معادلة ضریب کیوتوبین از روی متغیر سرمایة فکری، برابر است با:
9/92/0+((سرمایة فیزیکی) 003/0 – 639/0) =ضریب کیوتوبین
در مدل فوق 9/92 درصد که به مجذور کمیت خطاe2)) معروف است، تحت تأثیر متغیرهای خارج از مدل است.
یافتههای پژوهش
سنجش سرمایة فکری و رابطة آن با عملکرد شرکتها، در جوامع دانش محور کنونی و همچنین ارائة گزارش آن به افراد ذینفع در جهت درک شفافتر از ارزش شرکتها و اتخاذ تصمیمهای اثر بخشتر، اهمیت دارد و به همین خاطر، این پژوهش به بررسی رابطة بین سرمایة فکری(سرمایة انسانی، سرمایة ساختاری و سرمایة فیزیکی) با نسبت کیوتوبین و ریسک سیستماتیک بتا پرداخته است.
نتایج حاصل از این بررسی در شرکتهای واسطهگری پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، حاکی از این است که بین سرمایة انسانی و سرمایة ساختاری از مؤلفههای سرمایة فکری و ریسک سیستماتیک بتا، رابطة معناداری وجود دارد، ولی بین سرمایة فیزیکی و ریسک سیستماتیک بتا رابطة معناداری وجود ندارد. این یافته با پژوهشهای بوم سیلورمن(2004) مطابقت دارد. همچنین بین سرمایة انسانی و سرمایة فیزیکی از مؤلفههای سرمایة فکری و نسبت کیوتوبین، رابطة معناداری وجود دارد؛ اما بین سرمایة ساختاری و نسبت کیوتوبین رابطة معناداری وجود ندارد. این یافته با پژوهشهای زارع(1388) مطابقت دارد.
نتیجهگیری
پژوهش حاضر، در دستة پژوهشهای همبستگی طبقهبندی میشود، از این رو وجود یا عدم وجود ارتباط بین متغیرهای مستقل(پیشبین) و متغیرهای وابسته(ملاک) اندازهگیری شده و هیچگونه رابطة علت و معلولی بین متغیرها بررسی نشده است. با این توضیح، میتوان در مورد فرضیههای پژوهش چنین نتیجهگیری کرد:
در فرضیة اول، وجود ارتباط مثبت معنادار بین سرمایة انسانی و ریسک سیستماتیک بتا تأیید شد. با توجه به اینکه ریسک سیستماتیک بتا بر کل بازار اثرگذار است، میتوان چنین استدلال کرد که وجود افراد متخصص، با توانایی بالا در حل مسأله و نگرش و چالاکی فکری(که خود موجب تغییر رویهها و نوآوری در مسائل گوناگون میشود)، در یک سازمان موجب افزایش قدرت پیشبینی ریسک سیستماتیک بتا و تأثیرات آن بر شرکت میشود و در نتیجة آن، کنترل شرایط شرکت در زمان ایجاد ریسک سیستماتیک را، کاراتر میکند.
در فرضیة دوم، ارتباط منفی معنادار بین سرمایة ساختاری و ریسک سیستماتیک بتا تأیید شد. اینطور میتوان استدلال کرد که هرچه سرمایة ساختاری یک سازمان، یا بهعبارتی داراییهای زیرساختاری مثل تکنولوژی بهکار گرفته شده در یک سازمان، روشهای کاری، دانش فنی و استراتژیها و برنامههای اجرایی یک سازمان کاراتر باشد، اثرات ریسک سیستماتیک در سازمان کاهش مییابد.
در فرضیة سوم، عدم وجود ارتباط بین سرمایة فیزیکی و ریسک سیستماتیک بتا تأیید شد و این نشاندهندة آن است که در پیشبینی ریسک سیستماتیک و کنترل اثرات آن، داراییهای فیزیکی سازمان مؤثر نیست.
در فرضیة چهارم، وجود رابطة مثبت معنادار بین سرمایة انسانی و نسبت کیوتوبین تأیید شده است. میتوان چنین استدلال کرد که هرچه سرمایة انسانی کاراتر و مؤثرتری در یک سازمان حضور داشته باشد، علاوه بر استفادة مؤثرتر از فرصتهای سرمایهگذاری موجود، موجب افزایش توانایی در آفرینش راهحلهای نوآورانه برای ایجاد فرصتهای سرمایهگذاری بیشتر خواهد شد و در نتیجه شرکت فرصت رشد خواهد یافت.
در فرضیة پنجم، عدم وجود ارتباط معنادار بین سرمایة ساختاری و نسبت کیوتوبین تأیید شد. در نتیجه میتوان گفت داراییهای زیرساختاری درون شرکت که با عنوان سرمایة ساختاری شناخته میشوند، هیچ ارتباطی با ایجاد انگیزه برای سرمایهگذاری در سازمان ندارند که ممکن است دلیل آن عدم پیشرفت و ارتقاء این سرمایه در سازمانهای مورد آزمون باشد.
در فرضیة ششم، وجود رابطة مثبت معنادار بین سرمایة فیزیکی و نسبت کیوتوبین تأیید شده است. میتوان اینگونه استدلال کرد که سازمانهایی با دارایی فیزیکی شاخصتر از اعتبار خاصی نسبت به سازمانهای کوچکتر برخوردارند، در نتیجه برای سرمایهگذاری در این شرکتها، انگیزه ایجاد میکند.
پیشنهادهای پژوهش
1- سنجش و گزارشگری سرمایة فکری به تحلیلگران بازار در ارزشگذاری واقعی سهام کمک خواهد کرد. در نتیجه با توجه به اهمیت سرمایة فکری در شرکتهای واسطهگری، پیشنهاد میشود که این شرکتها داراییهای نامشهود غیرمادی خود را مانند سرمایة فکری، محاسبه کنند و به بازار سرمایه گزارش دهند.
2- فرایند پژوهش حاضر، به شرکتهای واسطهگری کمک میکند تا با استفاده از مدل VAIC، کارایی سرمایة فکری خود را اندازهگیری و با کارایی سرمایة فیزیکی خود مقایسه کنند و در نهایت آن را برای شفافسازی و آگاهی سرمایهگذاران و سهامداران در کنار سایر صورتهای مالی، منتشر کنند.
3- در این پژوهش، اهمیت سرمایة فکری برای شرکتهای واسطهگری اثبات شد، در نتیجه پیشنهاد میشود به منظور ارتقا و بهبود عملکرد سازمان، واحدی جداگانه برای سنجش و مدیریت سرمایة فکری در هر یک از این شرکتها تشکیل شود.
4- سرمایة انسانی، تأثیر بهسزایی در ایجاد ارزش افزودة سرمایة فکری (با میانگین 31/0) برای شرکتهای واسطهگری دارد و در ایجاد مزیت رقابتی بین این شرکتها و همچنین سایر صنایع موجود در بورس اوراق بهادار تهران، مؤثر است. از این رو پیشنهاد میشود که این شرکتها با برگزاری دورههای آموزشی مناسب برای کارکنان خود، در جهت افزایش توانایی نیروی انسانی و یا بهکارگیری افراد با تجربه و با استعداد در زمینة فعالیتهای این سازمانها، برای بهرهوری بهتر گام بردارند.
پیشنهادهایی برای پژوهشهای آینده
1- بررسی مسائل و مشکلات مربوط به ارتقاء و تقویت این سرمایهها در سازمانهای ایرانی.
2- استفاده از سایر مدلهای سنجش سرمایة فکری و آزمون تجربی آنها با سایر معیارهای عملکرد شرکتها.
3- بررسی تأثیر صورتهای گزارشگری سرمایة فکری بر روی بازارهای مالی.