مقاله پژوهشی
1مدیریت دارایی
داود غلامی سیاهبومی؛ ناصر ایزدی نیا؛ رزیتا موید فر
چکیده
هدف: در پژوهشهای پیشین به صورت کلی تاثیر معوقات بانکی بر ریسک و عملکرد بانکها پرداخته شدهاست. در این پژوهش طبقات چهارگانه مظالبات بانکی شامل طبقه جاری و سه طبقه معوقات شامل طبقه سررسیدگذشته، معوق و مشکوکالوصول به طور جداگانه مورد بررسی قرار گرفتهاست.
روش: در این پژوهش به بررسی تاثیر طبقات چهارگانه مطالبات بانکی بر روی اجزاء ...
بیشتر
هدف: در پژوهشهای پیشین به صورت کلی تاثیر معوقات بانکی بر ریسک و عملکرد بانکها پرداخته شدهاست. در این پژوهش طبقات چهارگانه مظالبات بانکی شامل طبقه جاری و سه طبقه معوقات شامل طبقه سررسیدگذشته، معوق و مشکوکالوصول به طور جداگانه مورد بررسی قرار گرفتهاست.
روش: در این پژوهش به بررسی تاثیر طبقات چهارگانه مطالبات بانکی بر روی اجزاء ریسک و بازده 11 بانک عضو بورس اوراق بهادار تهران برای دوره 2012 تا 2015 با استفاده از دادهای نامتوازن و مدل رگرسیون چند متغیره پرداخته شدهاست. مطالبات بانکی شامل طبقه تسهیلات جاری، سررسید گذشته، معوق و مشکوکالوصول است که اثر آنها بر ریسک غیرسیستماتیک و بتای سهام به عنوان معیار ریسک سیستماتیک و بر بازده سهام، بازده داراییها و نسبت شارپ به عنوان شاخص عملکرد تعدیل شده مبتنی بر ریسک آزمون شدهاست.
نتایج: اگرچه تاثیرگذاری برخی طبقات مطالبات بر ریسک و عملکرد بانکها مطابق نظریه و انتظارات مستند میشود؛ لیکن دربیشتر موارد تاثیرگذاری تایید نشده و یا همسو باجهت مورد انتظار نیست.
مقاله پژوهشی
سایر حوزه های مرتبط
امیر شریف فر؛ مریم خلیلی عراقی؛ ایمان رئیسی وانانی؛ میرفیض فلاح شمس
چکیده
الگوریتمهای مبتنی بر شبکه عصبی پیچشی (CNN) که شاخهای از مبحث یادگیری عمیق هستند، در سالهای اخیر پیشرفت چشمگیری در حوزههای تحلیل فیلم و تصویر داشتهاند؛ موفقیت و مقبولیت الگوهای نوین این حوزه باعث بکارگیری گسترده آنها در زمینههای مختلف اعم از تحلیل متن و دادههای سری زمانی شده است. یادگیری عمیق بخشی از الگوریتمهای یادگیری ...
بیشتر
الگوریتمهای مبتنی بر شبکه عصبی پیچشی (CNN) که شاخهای از مبحث یادگیری عمیق هستند، در سالهای اخیر پیشرفت چشمگیری در حوزههای تحلیل فیلم و تصویر داشتهاند؛ موفقیت و مقبولیت الگوهای نوین این حوزه باعث بکارگیری گسترده آنها در زمینههای مختلف اعم از تحلیل متن و دادههای سری زمانی شده است. یادگیری عمیق بخشی از الگوریتمهای یادگیری ماشینی است که از چندین لایهی پردازش اطلاعات و بهویژه اطلاعات غیرخطی بهره میبرد تا از ورودی خام، بهترین ویژگیهای مناسب را با هدف تحلیل، بازشناخت الگو و یا پیشبینی استخراج کند. در پژوهش حاضر توانایی معماریهای مختلف الگوریتم CNN جهت پیشبینی قیمت سهام مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج حاصل از اجرای الگوریتم به تعداد 54 دفعه با معماریها و پارامترهای متفاوت و با استفاده از دو دسته اصلی دادههای ورودی شامل اطلاعات قیمتی روزانه سهام و ده شاخص منتخب تکنیکال برای سهام شرکت ذوب آهن اصفهان نشان میدهد که استفاده از CNN همراه با لایه ادغام بیشینه (ترکیب پارامترهای اندازه دسته 64، تعداد فیلتر 256 و با تابع فعالسازی ReLU)، دارای خطاهای 1/79% = MAPE و 2/71% = NRMSE است که نشان دهنده عملکرد بهتر آن نسبت به سایر معماریها و الگوریتم RNN است.
مقاله پژوهشی
تامین مالی
خالد شیخی؛ مهران متین فرد؛ علی سعیدی؛ محمد حسنی
چکیده
چکیده
هدف: بانکمحور بودن اقتصاد ایران، چالشهای موجود در صنعت بانکداری و فعالیتهای خاص این صنعت نسبت به سایر صنایع باعث شده که نهادهای ناظر و ذینفعان به کیفیت صورتهای مالی بانکها توجه ویژهای داشته باشند. سازوکارهای راهبری شرکتی مناسب و افشا و شفافیت کافی میتوانند نقش مؤثری در کیفیت صورتهای مالی ایفا کنند. لذا، هدف این ...
بیشتر
چکیده
هدف: بانکمحور بودن اقتصاد ایران، چالشهای موجود در صنعت بانکداری و فعالیتهای خاص این صنعت نسبت به سایر صنایع باعث شده که نهادهای ناظر و ذینفعان به کیفیت صورتهای مالی بانکها توجه ویژهای داشته باشند. سازوکارهای راهبری شرکتی مناسب و افشا و شفافیت کافی میتوانند نقش مؤثری در کیفیت صورتهای مالی ایفا کنند. لذا، هدف این پژوهش شناسایی عوامل مؤثر راهبری شرکتی، افشا و شفافیت در ارزیابی کیفیت صورتهای مالی در صنعت بانکداری ایران است.
روش: این پژوهش ازنظر هدف کاربردی و به لحاظ نوع تحقیق آمیخته کیفی–کمی با رویکرد اکتشافی است. جامعه پژوهش، خبرگان حوزه مالی و بانکداری بودند که با استفاده از روش گلوله برفی انتخاب شدند. روش پژوهش، دلفی با رویکرد فازی بود که طی دو پانل دلفی فازی اجرا گردید.
نتایج: درنهایت 12 عامل مربوط به راهبری شرکتی و 22 عامل مربوط به افشا و شفافیت، ازنظر خبرگان حوزه مالی و بانکی در ارزیابی کیفیت صورتهای مالی بانکها مؤثر بودند. طبق نتایج بهدستآمده، نوع گزارش حسابرس مستقل در طبقه راهبری شرکتی و افشاء تسهیلات اعطایی بااهمیت و تعهدات کلان اقتصادی در طبقه افشا و شفافیت بیشترین میزان توافق خبرگان را داشتند.
مقاله پژوهشی
1مدیریت دارایی
مریم دولو؛ امیرحسین شمشیری
چکیده
هدف: ترجیحات بختآزمایی سرمایهگذاران موجب گرایش افراد به سهام با چولگی (گشتاور سوم توزیع بازده) مثبت میشود. این نوع ترجیحات در شرایط اقتصادی مختلف بازار متفاوت است. در پژوهش حاضر، با استفاده از رتبه مورد انتظار چولگی سیستماتیک و غیرسیستماتیک به آزمون قیمت گذاری گشتاور سوم توزیع بازده سهام در شرایط کلی/ صعودی و نزولی بازار پرداخته ...
بیشتر
هدف: ترجیحات بختآزمایی سرمایهگذاران موجب گرایش افراد به سهام با چولگی (گشتاور سوم توزیع بازده) مثبت میشود. این نوع ترجیحات در شرایط اقتصادی مختلف بازار متفاوت است. در پژوهش حاضر، با استفاده از رتبه مورد انتظار چولگی سیستماتیک و غیرسیستماتیک به آزمون قیمت گذاری گشتاور سوم توزیع بازده سهام در شرایط کلی/ صعودی و نزولی بازار پرداخته شده است.
روش: در راستای تحقق هدف، پس از پیشبینی رتبه چولگی سیستماتیک و غیرسیستماتیک موردانتظار براساس متغیرهای قیمتی و شرکتی، و بخشبندی شرایط بازار به شرایط صعودی و نزولی، بازده سبدهای سرمایهگذاری آزمون در چارچوب روشهای تحلیل سبد سرمایهگذاری و مدل فاما و مکبث (1973) مورد بررسی قرار میگیرد.
نتایج: نتایج حاصل نشاندهنده قیمتگذاری عامل چولگی سیستماتیک موردانتظار و عدم قیمتگذاری چولگی غیرسیستماتیک موردانتظار در شرایط کلی است. اما با تفکیک بازار به شرایط صعودی/نزولی، ضمن تایید قیمتگذاری عامل چولگی سیستماتیک صرف ریسک آن در شرایط صعودی، مثبت و در شرایط نزولی، منفی است. همچنین قیمتگذاری چولگی غیرسیستماتیک موردانتظار در هر دو حالت صعودی و نزولی تایید میشود.
نوآوری: در این پژوهش، برای نخستین بار آزمون چولگی سیستماتیک و غیرسیستماتیک مورد انتظار با استفاده از رتبه مقطعی (به جای مقدار) و به تفکیک شرایط صعودی/نزولی بازار انجام شدهاست. همچنین تأیید قیمتگذاری بخش غیرسیستماتیک چولگی موردانتظار در هردو شرایط صعودی و نزولی، از دیگر نوآوریهای این پژوهش بهشمار میرود.
مقاله پژوهشی
سایر حوزه های مرتبط
اکرم فلاحی؛ مهدی طغیانی؛ حمید آسایش؛ مهدی زاهد قروی
چکیده
مطالعه حاضر ثبات مالی سیستم بانکداری دولتی اقتصاد ایرانِ را با استفاده از الگوی اقتصاد سنجی تغییر رژیم مارکوف سوئیچینگ و بهرهگیری از مدل پرتاب دورنبوش، طی سالهای 1363 تا 1397 و با اثرپذیری از جهش نرخ ارز، بحران مالی جهانی مورد بررسی قرار میدهد. نتایج نشان میدهد که با وقوع شوکهای منفی نفتی، درآمدهای ارزی اقتصاد ایران کاهش یافته ...
بیشتر
مطالعه حاضر ثبات مالی سیستم بانکداری دولتی اقتصاد ایرانِ را با استفاده از الگوی اقتصاد سنجی تغییر رژیم مارکوف سوئیچینگ و بهرهگیری از مدل پرتاب دورنبوش، طی سالهای 1363 تا 1397 و با اثرپذیری از جهش نرخ ارز، بحران مالی جهانی مورد بررسی قرار میدهد. نتایج نشان میدهد که با وقوع شوکهای منفی نفتی، درآمدهای ارزی اقتصاد ایران کاهش یافته و با وجود جهش قیمت ارزی، بحرانهای مالی و افزایش ریسک اعتباری، ثبات بانکی کاهش یافته است که در نهایت بخاطر بالا بودن ریسک فعالیت بانکداری (ریسک اعتباری) و انتقال این ریسک به سایر بخشهای پولی و مالی، افزایش هزینه و پیچیده شدن فرآیند دریافت تسهیلات، تحمیل این هزینه به سایر تسهیلات و کاهش توان تأمین اعتبار، انحراف و عدم تحقق اهداف تسهیلات، اختلال در سیستم پولی و بانکی کشور، کاهش کارایی سیستم بانکی و عدم تخصیص بهینهی منابع مالی به بخشهای مورد نیاز، نقض حقوق سپردهگذاران، بدبینی کارگزاران اقتصادی به سیستم پولی و بانکی و افزایش ناامیدی نسبت به آینده، تضییع حقوق بانکها توسط اشخاص ذینفوذ و ممانعت از ورود این منابع به عرصههای تولیدی اقتصاد، منجر به بیثباتی درآمد بانکهای دولتی شده است که اگر این مشکلات برطرف شود، دیگر دلیلی برای بیثباتی بانکهای دولتی وجود ندارد.
مقاله پژوهشی
1مدیریت دارایی
امیر محمدزاده؛ سجاد بحری
چکیده
اهداف: مالکیت سهام مدیریت، منافع سهامداران و مدیران را همراستا میکند. بدینترتیب هر زمانی مالکیت مدیران افزایش یابد عملکرد شرکت نیز افزایش مییابد که منجر به کاهش هزینههای نمایندگی در رابطه با تصمیمات سرمایهگذاری میشود و شرکتها این کار را با همسوسازی بهتر انگیزههای مدیریت با سهامداران انجام میدهند. هدف ...
بیشتر
اهداف: مالکیت سهام مدیریت، منافع سهامداران و مدیران را همراستا میکند. بدینترتیب هر زمانی مالکیت مدیران افزایش یابد عملکرد شرکت نیز افزایش مییابد که منجر به کاهش هزینههای نمایندگی در رابطه با تصمیمات سرمایهگذاری میشود و شرکتها این کار را با همسوسازی بهتر انگیزههای مدیریت با سهامداران انجام میدهند. هدف این پژوهش؛ بررسی تأثیر مالکیت مدیریتی بر محدودیتهای نقدینگی و سرمایهگذاری و بررسی تأثیر نقش تعدیلگر اندازه و عمر شرکت بر این ارتباط در بین شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است.
روش: برای دستیابی به این هدف، در محاسبه محدودیت نقدینگی از شاخص حساسیت سرمایهگذاری به جریان وجه نقد استفاده شد. این پژوهش برای 82 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای 1389 تا 1398 انجام شده است.آزمون فرضیهها با استفاده از رگرسیون خطی و با نرمافزار ایویوز اجرا شد.
یافتهها: بین مالکیت مدیریتی و سرمایهگذاری ارتباط معناداری وجود دارد ولی اندازه و عمر شرکت بر این ارتباط تأثیری ندارند. بین مالکیت مدیریتی و محدودیت نقدینگی ارتباط معناداری وجود ندارد و اندازه شرکت نیز بر این ارتباط تأثیری ندارد ولی عمر شرکت بر این ارتباط تأثیر معنادار دارد.
مقاله پژوهشی
1مدیریت دارایی
محمد اصولیان؛ محمد اسماعیل فدایی نژاد؛ شادی قیطاسی
چکیده
اهداف: بازار سرمایه به عنوان یکی از اصلیترین ارکان بازار مالی، نقش مهمی در جذب و گردش نقدینگی بازار و هدایت آن به سمت بخشهای کارآمد اقتصادی ایفا میکند. لذا توجه به سرمایهگذاری صحیح در این بازار براساس اطلاعات منتشره، از اهمیت ویژهای برخوردار است. پیشبینیهای مدیریتی از مهمترین منابع اطلاعاتی در بازار سهام به شمار میآید ...
بیشتر
اهداف: بازار سرمایه به عنوان یکی از اصلیترین ارکان بازار مالی، نقش مهمی در جذب و گردش نقدینگی بازار و هدایت آن به سمت بخشهای کارآمد اقتصادی ایفا میکند. لذا توجه به سرمایهگذاری صحیح در این بازار براساس اطلاعات منتشره، از اهمیت ویژهای برخوردار است. پیشبینیهای مدیریتی از مهمترین منابع اطلاعاتی در بازار سهام به شمار میآید که انتشار نادرست آن توسط مدیریت، منجر به افزایش ریسک خاص سهام شرکت و در نتیجه، تصمیمات نادرست سرمایهگذاری توسط سرمایهگذاران میشود. در این پژوهش، از متغیر خطای پیشبینی مدیریتی جهت سنجش کیفیت اطلاعات افشا شده استفاده شده است تا بدین وسیله، ضمن سنجش رابطه بین کیفیت افشای اطلاعات و ریسک ویژه شرکتها، اثر محیط اطلاعاتی بر رابطه بین این دو متغیر در بورس اوراق بهادار تهران بررسی شود.روش: به همین منظور نمونهای متشکل از 160 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای 1388 تا 1397 با استفاده از مدلهای رگرسیونی و دادههای تابلویی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج: نتایج بیانگر آن است که خطای پیشبینی مدیریتی رابطه مثبتی با ریسک ویژه دارد. علاوه بر این، براساس شواهد بدست آمده، خطای پیشبینی مدیریتی در یک محیط اطلاعاتی خوب رابطه مثبت کمتری با ریسک ویژه دارد.
مقاله پژوهشی
سیدعزیز آرمن؛ ابراهیم انواری؛ سامره راکی کیانپور
چکیده
چکیده
هدف: در این پژوهش از یک مدل خودرگرسیون برداری عاملی تعمیمیافته با پارامترهای متغیر در طی زمان برای ساخت شاخص شرایط مالی استفاده شده است. تغییرپذیری در طی زمان در پارامترهای مدل (TVP) این امکان را فراهم میکند که وزن منتسب به هر یک از متغیرهای به کار رفته در شاخص در طی زمان انعطافپذیر باشد و بدین ترتیب پویاییهای طی زمان مورد ...
بیشتر
چکیده
هدف: در این پژوهش از یک مدل خودرگرسیون برداری عاملی تعمیمیافته با پارامترهای متغیر در طی زمان برای ساخت شاخص شرایط مالی استفاده شده است. تغییرپذیری در طی زمان در پارامترهای مدل (TVP) این امکان را فراهم میکند که وزن منتسب به هر یک از متغیرهای به کار رفته در شاخص در طی زمان انعطافپذیر باشد و بدین ترتیب پویاییهای طی زمان مورد ارزیابی قرار گیرد. سپس توانایی شاخص استخراج شده برای پیشبینی متغیرهای مختلف مورد ارزیابی قرار گرفته است.
روش: شاخص شرایط مالی با استفاده از روش TVP-FAVAR و دادههای فصلی دوره زمانی 1398-1368 برآورد شده است. متغیرهای مورد استفاده شامل نرخ بهره، رشد نرخ ارز، نرخ تورم، رشد مصرف، رشد تسهیلات بانکی، رشد شاخص کل بورس، رشد حجم پول، رشد درآمدهای نفتی و نرخ رشد تولید ناخالص داخلی بوده است.
نتایج: نتایج بیانگر وجود نوسانات قابل توجه در پارامترهای مدل بوده است. مطابق نتایج شوک وارد شده از ناحیه بهبود شاخص شرایط مالی منجر به واکنش مثبت در شاخص بازار سهام شده است. مطابق نتایج به دست آمده شاخص شرایط مالی استخراج شده قابلیت پیشی بینی بالایی دارد.