1مدیریت دارایی
حامد نادری؛ محمد علی رستگار سرخه
چکیده
هدف پژوهش: در سالهای اخیر بعد از بحرانهای اقتصادی که به وجود آمد، ارزش ارزیابی ریسک عملیاتی در صنعت مالی مشاهده شد، بیشترین تاثیر ریسک عملیاتی بر صنعت بانکداری بود. در نتیجه بعد از بحران مالی توجه بیشتری به ارزیابی ریسک عملیاتی در ضنعت بانکی شد. ریسک عملیاتی به عنوان ریسک زیان ناشی از عدم کفایت یا ناکارآمدی فرآیندهای داخلی، افراد ...
بیشتر
هدف پژوهش: در سالهای اخیر بعد از بحرانهای اقتصادی که به وجود آمد، ارزش ارزیابی ریسک عملیاتی در صنعت مالی مشاهده شد، بیشترین تاثیر ریسک عملیاتی بر صنعت بانکداری بود. در نتیجه بعد از بحران مالی توجه بیشتری به ارزیابی ریسک عملیاتی در ضنعت بانکی شد. ریسک عملیاتی به عنوان ریسک زیان ناشی از عدم کفایت یا ناکارآمدی فرآیندهای داخلی، افراد و سیستمها یا حوادث خارجی تعریف میشود. در این راستا مؤسسات و بانکها با استفاده از رویکردهای مختلف از جمله رویکردهای کمیته بازل و رویکردهای دیگر در پی ارزیابی ریسک عملیاتی بودند. هدف پژوهش حاضر مروری بر مدیریت ریسک عملیاتی در صنعت بانکی است.
روش پژوهش: پژوهش حاضر، یک پژوهش کاربردی و از منظر گردآوری اطلاعات اسنادی فراترکیب است. با استفاده از روش فراترکیب، 643 سند پژوهش مرتبط بین سالهای 2000 تا 2022 از پایگاههای علمی معتبر فراخوانی شدهاند که با بکارگیری این روش، 43 سند نهایی مبنای استخراج یافتهها قرار گرفت.
نتایج: با این روش در نهایت 5 مقوله اصلی، 10 مقوله فرعی، 43 مفهوم و 169 کد شناسایی شد. نتایج براساس نظر متخصصان با شاخص کاپای 756/0 مورد تایید قرار گرفت.
1مدیریت دارایی
محمد مهدی باقری؛ روح اله صدیقی
چکیده
به طور متعارف، تصور میشود سهام با ریسک بالا باید بازده بیشتری به همراه داشته باشد. با این حال، این تصور از نظر تجربی نادرست است. دلیل چنین تناقضاتی می تواند احساسات سرمایه گذاران باشد. بنابراین هدف این مطالعه بررسی ارتباط احساسات سرمایهگذار، اعتبار تجاری و بازده سهام بوده است. در این راستا احساسات سرمایه گذاران بر اساس یک شاخص ...
بیشتر
به طور متعارف، تصور میشود سهام با ریسک بالا باید بازده بیشتری به همراه داشته باشد. با این حال، این تصور از نظر تجربی نادرست است. دلیل چنین تناقضاتی می تواند احساسات سرمایه گذاران باشد. بنابراین هدف این مطالعه بررسی ارتباط احساسات سرمایهگذار، اعتبار تجاری و بازده سهام بوده است. در این راستا احساسات سرمایه گذاران بر اساس یک شاخص ترکیبی اندازه گیری شده است. برای این منظور داده های 130 شرکت به صورت ماهانه برای دوره 1393 تا 1399 (10920 ماه-شرکت) جمع آوری شد نتایج به دست آمده از این دیدگاه حمایت می کند که ریسک اعتباری با بازده آتی سهام رابطه منفی دارد. به همین ترتیب مشاهده شد که احساسات سرمایه گذاران در سهام سفتهبازی به طور میانگین بیشتر از سهام سرمایه گذاری است. همچنین نتایج حاصل از تحلیل تک متغیره بر اساس رگرسیون کوانتایل نشان داد که در تمامی کوانتایل ها بین رتبه اعتباری و احساسات سرمایه گذاران رابطه منفی وجود دارد.
1مدیریت دارایی
محمد حسن نژاد؛ مریم دولو؛ فرید شعبانی
چکیده
هدف: هدف از این پژوهش بررسی اثرات قوانین محدود کننده دامنه نوسان بر نوسانپذیری بازار سرمایه ایران است.
روش: پژوهش پیش رو به کمک محاسبه واریانس به وقوع پیوسته، و محاسبه بسط فوریه گسسته برای بازه زمانی یک ساله پیش و پس از تغییر دامنه نوسان مجاز بازارهای پایه فرابورس در سال 1398 صورت گرفته است.
یافتهها: نتایج حاصله هم از روش واریانس به ...
بیشتر
هدف: هدف از این پژوهش بررسی اثرات قوانین محدود کننده دامنه نوسان بر نوسانپذیری بازار سرمایه ایران است.
روش: پژوهش پیش رو به کمک محاسبه واریانس به وقوع پیوسته، و محاسبه بسط فوریه گسسته برای بازه زمانی یک ساله پیش و پس از تغییر دامنه نوسان مجاز بازارهای پایه فرابورس در سال 1398 صورت گرفته است.
یافتهها: نتایج حاصله هم از روش واریانس به وقوع پیوسته و هم از روش بسط فوریه گسسته هم سو بوده و نشان میدهد که کاهش دامنه نوسان تا سطح دامنه نوسان بازار پایه زرد یعنی دامنه 6 درصد میان 3- درصد تا 3+ درصد نوسانپذیری درون روز را افزایش میدهد در صورتی که نمیتوان بیان داشت که کاهش بیشتر تا سطح دامنه نوسان تابلو نارنجی یعنی دامنه 4 درصد بین 2- درصد و 2 درصد نوسانپذیری را افزایش میدهد.
نتیجهگیری: کاهش دامنه نوسان الزاماً منتهی به کاهش نوسانات درون روز سهام نمیشود. حتی گاهاً کاهشهای شدید دامنه نوسان مجاز میتواند تشدید کننده پدیدههایی باشد که نوسانات درونروز سهام را افزایش میدهد.
1مدیریت دارایی
محمدمبین شفیعی ناطق؛ محمدامین رشیدی؛ محمد توحیدی
چکیده
اهداف: نبودِ اطمینان محیطی و شدت رقابت در بازارهای جهانی، شرکتها و مجتمعهای پتروشیمی را با چالشها و ریسکهای راهبردی متعددی مواجه کرده است. ریسکهای راهبردی، ریسکهایی هستند که نظام راهبردی را بیتعادل میکنند و تأثیر منفی چشمگیری بر صنعت میگذارند. هدف این پژوهش، طراحی مدلی برای شناسایی و سطحبندی ریسکهای راهبردی مالی ...
بیشتر
اهداف: نبودِ اطمینان محیطی و شدت رقابت در بازارهای جهانی، شرکتها و مجتمعهای پتروشیمی را با چالشها و ریسکهای راهبردی متعددی مواجه کرده است. ریسکهای راهبردی، ریسکهایی هستند که نظام راهبردی را بیتعادل میکنند و تأثیر منفی چشمگیری بر صنعت میگذارند. هدف این پژوهش، طراحی مدلی برای شناسایی و سطحبندی ریسکهای راهبردی مالی در صنعت پتروشیمی است که مانع از تحقق اهداف راهبردیشده میشود و به شکل همهجانبه و کلان بر تمامی اجزا و ابعاد صنعت تأثیر میگذارد.روش: بدین منظور ابتدا از طریق مصاحبۀ نیمهساختاریافته با ۱۴ نفر از خبرگان و فراترکیب مطالعات پیشین، دادههای اولیه گردآوری شد. سپس با استفاده از روش تحلیل مضمون دادهها در سه لایۀ مضامین پایه، سازماندهنده و فراگیر طبقهبندی شدند. در ادامه، با استفاده از مضامین سازماندهندۀ شناساییشده که عبارت است از: ریسک تحریمهای مالی، تصمیمات مؤثر مالی دولت، اعتباری، نقدینگی، مالی حوزۀ تولید، اقتصاد کلان، بیمه و پوشش ریسک، بازار محصول و رقابت و مدیریت عالیه (راهبردی) پرسشنامۀ مدلسازی ساختاری – تفسیری طراحی شد و با نظرخواهی از ۱۵ نفر از خبرگان صنعت پتروشیمی روابط بین این ریسکها ارزیابی و بررسی شد.نتایج: . در پایان در مدل نهایی که نشاندهندۀ سطوح ریسکهای راهبردی مالی در صنعت پتروشیمی است، ریسک تحریم مالی بهعنوان پرنفوذترین متغیر در مبناییترین سطح معرفی شده است.
1مدیریت دارایی
امیر محمدزاده؛ سجاد بحری
چکیده
اهداف: مالکیت سهام مدیریت، منافع سهامداران و مدیران را همراستا میکند. به این ترتیب، هر زمان مالکیت مدیران افزایش یابد، عملکرد شرکت نیز افزایش مییابد؛ درنتیجه باعث کاهش هزینههای نمایندگی در رابطه با تصمیمات سرمایهگذاری میشود؛ شرکتها این کار را با همسوسازی بهتر انگیزههای مدیریت با سهامداران انجام میدهند. ...
بیشتر
اهداف: مالکیت سهام مدیریت، منافع سهامداران و مدیران را همراستا میکند. به این ترتیب، هر زمان مالکیت مدیران افزایش یابد، عملکرد شرکت نیز افزایش مییابد؛ درنتیجه باعث کاهش هزینههای نمایندگی در رابطه با تصمیمات سرمایهگذاری میشود؛ شرکتها این کار را با همسوسازی بهتر انگیزههای مدیریت با سهامداران انجام میدهند. هدف، بررسی تأثیر مالکیت مدیریتی بر محدودیتهای نقدینگی و سرمایهگذاری و بررسی تأثیر نقش تعدیلگر اندازه و عمر شرکت بر این ارتباط بین شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران است.روش: برای دستیابی به این هدف، در محاسبۀ محدودیت نقدینگی از شاخص حساسیت سرمایهگذاری به جریان وجه نقد استفاده شد. این پژوهش برای 82 شرکت پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای 1389 تا 1398 انجام شد. آزمون فرضیهها با استفاده از رگرسیون خطی و نرمافزار ایویوز اجرا شد.یافتهها: بین مالکیت مدیریتی و سرمایهگذاری ارتباط معناداری وجود دارد؛ ولی اندازه و عمر شرکت بر این ارتباط تأثیری ندارد. بین مالکیت مدیریتی و محدودیت نقدینگی ارتباط معناداری نیست و اندازۀ شرکت نیز بر این ارتباط تأثیری ندارد؛ ولی عمر شرکت بر این ارتباط اثر معنادار دارد.
1مدیریت دارایی
محمدرضا رستمی؛ زاهره گدازگر
چکیده
هدف: هدف پژوهش حاضر، تخصیص بهینۀ دارایی با استفاده از رفتار سیکلی کالاهای اساسی، رویکرد رژیم سوئیچینگ است.روش: برای این منظور 3 فلز اساسی مس، آلومینیوم و فولاد کنار طلا و ارز بهعنوان کالاهای اساسی و دادههای قیمت آنها بههمراه شاخص بورس اوراق بهادار تهران طی دورۀ زمانی 3 دی 1387 تا 5 مهر 1399 تجزیهوتحلیل شد. بهمنظور تجزیهوتحلیل دادهها ...
بیشتر
هدف: هدف پژوهش حاضر، تخصیص بهینۀ دارایی با استفاده از رفتار سیکلی کالاهای اساسی، رویکرد رژیم سوئیچینگ است.روش: برای این منظور 3 فلز اساسی مس، آلومینیوم و فولاد کنار طلا و ارز بهعنوان کالاهای اساسی و دادههای قیمت آنها بههمراه شاخص بورس اوراق بهادار تهران طی دورۀ زمانی 3 دی 1387 تا 5 مهر 1399 تجزیهوتحلیل شد. بهمنظور تجزیهوتحلیل دادهها از تحلیل خوشهای مبتنی بر رفتار تغییر رژیم دادهها استفاده و مدلهای انتقال وضعیت مارکوفی بر روی دادهها برازش داده شد. سبدهای همگون و ناهمگون ازنظر رفتار تغییر رژیم، در دو رژیم صعودی و نزولی بازار تشکیل و معیارهای ارزیابی عملکرد سبدها محاسبه شد.نتایج: نتایج نشاندهندۀ آن بود که متنوعسازی سبد از طریق نمادهای موجود در خوشۀ همگون، به بهترین عملکرد سبد در روندهای نزولی منجر میشود؛ در حالی که در روندهای صعودی، متنوعسازی با استفاده از فلزات اساسی در خوشۀ ناهمگون، باعث بهترین عملکرد میشود. بهطور کلی نتایج حاکی از این است که استفاده از کالاهای اساسی بهمنظور متنوعسازی سبد، به حصول نتایج بهتری در عملکرد منجر میشود.
1مدیریت دارایی
ایرج اصغری؛ جواد شکرخواه؛ محمد مرفوع؛ محمد جواد سلیمی
چکیده
هدف: هدف پژوهش حاضر، بررسی امکان بهکارگیری روش تحلیل مؤلفههای اصلی بهعنوان ابزاری برای دادهکاهی متغیرهای نمایندۀ نقدشوندگی سهام در بازار اوراق بهادار تهران است.روش: ابتدا مجموعۀ اولیۀ متغیرهای نمایندۀ نقدشوندگی سهام (8 متغیر) مشخص شده و ضمن آزمونهای اعتبارسنجی اولیه، روش مذکور بر روی آنها در دو سطح: 1. همۀ شرکتها؛ 2. شرکتهای ...
بیشتر
هدف: هدف پژوهش حاضر، بررسی امکان بهکارگیری روش تحلیل مؤلفههای اصلی بهعنوان ابزاری برای دادهکاهی متغیرهای نمایندۀ نقدشوندگی سهام در بازار اوراق بهادار تهران است.روش: ابتدا مجموعۀ اولیۀ متغیرهای نمایندۀ نقدشوندگی سهام (8 متغیر) مشخص شده و ضمن آزمونهای اعتبارسنجی اولیه، روش مذکور بر روی آنها در دو سطح: 1. همۀ شرکتها؛ 2. شرکتهای دارای دادۀ زیاد اجرا شده است.نتایج: نتایج پژوهش نشاندهندۀ آن است که در هر دو سطح از تحلیلها از روش مذکور برای دادهکاهی متغیرهای نمایندۀ نقدشوندگی با موفقیت استفاده و بسته به هدف پژوهشهای مختلف، با استخراج 2 یا 3 مؤلفۀ اصلی، ضمن توضیح بخش مقبولی از واریانس موجود در دادهها، مجموعۀ اولیۀ متغیرهای نمایندۀ نقدشوندگی به میزان مناسبی کاهش داده میشود.
1مدیریت دارایی
فهیمه کاظمی حاجی؛ محمد امری اسرمی؛ فاطمه جلالی
چکیده
اهداف: در پژوهش حاضر، نقش ریسک سازمانی در رابطۀ بین مهارتهای مدیرعامل شامل دانش مالی و قدرت وی، بر جریان نقد آزاد بررسی میشود. چنانچه مدیرعامل یکی از اعضای هیئتمدیره باشد، نشاندهندۀ قدرت وی است.روش: نمونهای شامل 102 شرکت طی سالهای 1393 تا 1399 از شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران انتخاب شد. نمونهگیری به روش غربالگری ...
بیشتر
اهداف: در پژوهش حاضر، نقش ریسک سازمانی در رابطۀ بین مهارتهای مدیرعامل شامل دانش مالی و قدرت وی، بر جریان نقد آزاد بررسی میشود. چنانچه مدیرعامل یکی از اعضای هیئتمدیره باشد، نشاندهندۀ قدرت وی است.روش: نمونهای شامل 102 شرکت طی سالهای 1393 تا 1399 از شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران انتخاب شد. نمونهگیری به روش غربالگری و آزمونها به کمک رگرسیون چندگانه با الگوی دادههای تابلویی با اثرات ثابت انجام شد.نتایج: نتایج نشان میدهد که قدرت مدیرعامل با جریان نقد آزاد رابطۀ معنادار ندارد؛ اما ریسک سازمانی رابطۀ بین قدرت مدیرعامل را با جریان نقد آزاد بهطور مثبت و معناداری تعدیل میکند؛ بنابراین وظایف دوگانۀ مدیران عامل و به صِرف عضو هیئتمدیرهبودن آنها بر جریان نقد آزاد تأثیری ندارد. در شرایط افزایش ریسک سازمانی، بین قدرت مدیرعامل با جریان نقد آزاد رابطۀ مثبت ایجاد میشود. بین دانش مالی و ریسک سازمانی با جریان نقد آزاد رابطۀ معناداری یافت نشد و ریسک سازمانی رابطۀ بین دانش مالی مدیران عامل را با جریان نقد آزاد بهطور منفی و معناداری تعدیل میکند؛ بنابراین ریسک سازمانی تأثیر قدرت مدیرعامل را افزایش و تأثیر دانش مالی مدیرعامل را تضعیف میکند و با وجود ریسک سازمانی، قدرت مدیرعامل بیشتر از دانش مالی آنها بر جریان نقد آزاد شرکت مؤثر است.
1مدیریت دارایی
مجتبی رستمی نوروزآباد؛ محمد حسین بادامی؛ مریم اثنی عشری
چکیده
هدف: هدف این پژوهش، پیمایش ابعاد پیادهسازی و توسعۀ مدیریت ریسک در سازمانهای صنعت مالی ایران است؛ بهطوری که سطح پیادهسازی مدیریت ریسک و درجۀ بلوغ آن شامل میزان و سطح فرهنگ مدیریت ریسک، حاکمیت مدیریت ریسک و درنهایت، یکپارچگی سیستمها و فرایندهای مدیریت ریسک را در سازمانهای صنعت مالی کشور شناسایی و اندازهگیری کند.روش: این ...
بیشتر
هدف: هدف این پژوهش، پیمایش ابعاد پیادهسازی و توسعۀ مدیریت ریسک در سازمانهای صنعت مالی ایران است؛ بهطوری که سطح پیادهسازی مدیریت ریسک و درجۀ بلوغ آن شامل میزان و سطح فرهنگ مدیریت ریسک، حاکمیت مدیریت ریسک و درنهایت، یکپارچگی سیستمها و فرایندهای مدیریت ریسک را در سازمانهای صنعت مالی کشور شناسایی و اندازهگیری کند.روش: این پژوهش که ازلحاظ ماهیت جزو پژوهشهای پیمایشی و از جنبۀ هدف، کاربردی است، میان 173 سازمان از تمام شرکتها و مؤسسات صنعت مالی کشور محقق شده است. برای جمعآوری دادهها و اطلاعات لازم از پرسشنامه استفاده شده است.نتایج: نتایج پژوهش نشاندهندۀ آن بود که فرهنگ مدیریت ریسک در سازمانهای صنعت مالی کشور در سطح کمی پایینتر از متوسط قرار دارد. حکمرانی ریسک در سطح کمی بالاتر از ضعیف و یکپارچگی سیستمها و فرایندهای مدیریت ریسک در سطح پایینتر از متوسط قرار دارد. این پژوهش برای نخستین بار در کشور به عارضهیابی مدیریت ریسک و میزان پیشرفت پیادهسازی آن در سازمانهای صنعت مالی کشور توجه کرده است.
1مدیریت دارایی
رضا راعی؛ شاپور محمدی؛ علیرضا عجم
چکیده
هدف: با توجه به اهمیت برآورد بازدۀ سهام، هدف از انجام این پژوهش، شناسایی عوامل مؤثر بر بازدۀ سهام با استفاده از روش فرا تحلیل است.روش: براساس پیشینۀ پژوهش، تأثیر عوامل مختلف بر بازدۀ سهام در نظر گرفته شده و بهمنظور طراحی الگوی عوامل مؤثر بر بازدۀ سهام از فرا تحلیل مطالعات تجربی استفاده شده است. در این پژوهش، 422 مطالعه جمعآوری شده ...
بیشتر
هدف: با توجه به اهمیت برآورد بازدۀ سهام، هدف از انجام این پژوهش، شناسایی عوامل مؤثر بر بازدۀ سهام با استفاده از روش فرا تحلیل است.روش: براساس پیشینۀ پژوهش، تأثیر عوامل مختلف بر بازدۀ سهام در نظر گرفته شده و بهمنظور طراحی الگوی عوامل مؤثر بر بازدۀ سهام از فرا تحلیل مطالعات تجربی استفاده شده است. در این پژوهش، 422 مطالعه جمعآوری شده و از این میان 102 نمونه بررسی شده است. از این مطالعات 153 عامل استخراج شده و درنهایت، 16 عامل سنجیده شده است. اندازۀ اثر محاسبهشده r بوده است. نتایج: از میان عوامل بررسیشده سود هر سهم، جریان نقد عملیاتی، خالص داراییهای عملیاتی، سود عملیاتی، بازدۀ بازار، کیفیت سود و بازدۀ حقوق صاحبان سهام بر بازدۀ سهام اثرگذار است. از آنجایی که بیشتر عوامل مؤثر بر بازدۀ سهام بر مبنای این پژوهش مرتبط با گزارشهای مالی شرکت و به تعبیر دیگر وضعیت مالی و عملکرد شرکت است، در نظر گرفتن این عوامل بهمنظور بررسی فرصتهای سرمایهگذاری موردتوجه قرار میگیرد.نوآوری: در این پژوهش در قالب مطالعهای جامعتر تمامی عواملی، که تأثیر آنها در مطالعات مختلف بر بازدۀ سهام آزمون شده، بهطور مجزا بررسی شده است؛ بنابراین برخی از عواملی که در این پژوهش بررسی شده، در پژوهشهای قبلی بررسی نشده و بر این اساس به توسعۀ الگوی عوامل مؤثر بر بازدۀ سهام توجه شده است.
1مدیریت دارایی
داود غلامی سیاهبومی؛ ناصر ایزدی نیا؛ رزیتا موید فر
چکیده
هدف: هدف از این پژوهش، بررسی تأثیر داراییهای مولد و غیر مولد بر شاخصهای ریسک و عملکرد بانکهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران است.روش: جامعۀ آماری این پژوهش، شامل 11 بانک پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران برای دورۀ 1390 تا 1399 است. برای آزمون فرضیههای پژوهش از دادهای نامتوازن و مدل رگرسیون چند متغیره، برای اندازهگیری ...
بیشتر
هدف: هدف از این پژوهش، بررسی تأثیر داراییهای مولد و غیر مولد بر شاخصهای ریسک و عملکرد بانکهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران است.روش: جامعۀ آماری این پژوهش، شامل 11 بانک پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران برای دورۀ 1390 تا 1399 است. برای آزمون فرضیههای پژوهش از دادهای نامتوازن و مدل رگرسیون چند متغیره، برای اندازهگیری دارایی مولد از مطالبات بانکی طبقۀ تسهیلات جاری و برای اندازهگیری داراییهای غیر مولد از مطالبات بانکی شامل: طبقۀ تسهیلات سررسید گذشته، معوق و مشکوکالوصول استفاده شده است.نتایج: اثرگذاری طبقۀ جاری بر ریسک خلاف انتظار و عملکرد بانکها مطابق نظریه و انتظارات تأیید میشود؛ بنابراین در رابطه با طبقات سررسید گذشته و معوق اثرگذاری تأیید نشده است و اثرگذاری طبقۀ مشکوکالوصول بر عملکرد در جهت موردانتظار نیست.
1مدیریت دارایی
رضا فروتن؛ رضا رمضانیان؛ مجید میرزایی
چکیده
هدف از این پژوهش، بررسی سازوکار سرریز ریسک بین گروه محصولات شیمیایی، بانکها و مؤسسات اعتباری در طول زمان و مقایسۀ آن با سرریز تلاطم بین آن دو است. بازۀ زمانی این پژوهش، از فروردین 1388 تا اسفند 1399 بوده و در آن از دادههای روزانه استفاده شده است. در این پژوهش، از روش شبیهسازی تاریخی فیلترشده برای محاسبۀ ارزش در معرض ریسک و از آزمون ...
بیشتر
هدف از این پژوهش، بررسی سازوکار سرریز ریسک بین گروه محصولات شیمیایی، بانکها و مؤسسات اعتباری در طول زمان و مقایسۀ آن با سرریز تلاطم بین آن دو است. بازۀ زمانی این پژوهش، از فروردین 1388 تا اسفند 1399 بوده و در آن از دادههای روزانه استفاده شده است. در این پژوهش، از روش شبیهسازی تاریخی فیلترشده برای محاسبۀ ارزش در معرض ریسک و از آزمون علیت گرانجر برای بررسی سرریز ریسک استفاده شده است. نتایج نشاندهندۀ آن است که سرریز ریسک بین دو گروه موردمطالعه، به فاصلۀ یک و دو روز از وقوع ریسک در بازار مبدأ، سرریزی دوطرفه است. در وقفههای بالاتر تا پنج روز پس از وقوع ریسک در بازار مبدأ نیز تنها سرریز ریسک از گروه محصولات شیمیایی به گروه بانکها و مؤسسات اعتباری وجود داشته و در عکس آن معنادار نیست. این در حالی است که نتایج بررسی سرریز تلاطم بین این دو گروه، سرریز را در تمام وقفهها تنها از گروه محصولات شیمیایی به گروه بانکها و مؤسسات اعتباری معنادار نشان داده است. گروههای انتخابشده برای بررسی سرریز ریسک و روش استفادهشده برای محاسبۀ ارزش در معرض ریسک در آنها، نمونههایی است که این پژوهش را از بقیه متمایز میکند.
1مدیریت دارایی
مهشید شهرزادی؛ داریوش فروغی
چکیده
هدف: در شرایط ریسکی ممکن است تورشهای رفتاری افراد موجب انحراف آنها از تصمیمهای عقلایی شود؛ درنتیجه به ناهنجاری رابطۀ منفی بین ریسک و بازده منجر شود. در پژوهش حاضر، ناهنجاری رابطۀ منفی بین ریسک نامطلوب و بازده مازاد مورد انتظار تبیین شده است؛ علاوهبر این کنکاشی پیرامون ارتباط ویژگیهای شرکتی و سایر عوامل ریسک با ریسک نامطلوب ...
بیشتر
هدف: در شرایط ریسکی ممکن است تورشهای رفتاری افراد موجب انحراف آنها از تصمیمهای عقلایی شود؛ درنتیجه به ناهنجاری رابطۀ منفی بین ریسک و بازده منجر شود. در پژوهش حاضر، ناهنجاری رابطۀ منفی بین ریسک نامطلوب و بازده مازاد مورد انتظار تبیین شده است؛ علاوهبر این کنکاشی پیرامون ارتباط ویژگیهای شرکتی و سایر عوامل ریسک با ریسک نامطلوب بهمنظور تبیین دقیق ناهنجاری یادشده انجام شده است؛ همچنین استمرارپذیری ریسک نامطلوب تبیین و رابطۀ بین میزان ریسک نامطلوب و شدت استمرار آن نیز بررسی شده است.روش: در این پژوهش ریسک نامطلوب به دو بخش شامل احتمال وقوع رویدادهای نامطلوب معمول و احتمال وقوع رویدادهای نامطلوب غیر معمول تقسیم شده است. تعداد 120 شرکت پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران در دورۀ زمانی 1388 تا 1397 انتخاب و فرضیههای پژوهش با استفاده از روش رگرسیون فاما و مکبث، ماتریس انتقال و آزمون نسبتها آزمون شد.یافتهها: براساس یافتههای بهدستآمده، ناهنجاری رابطۀ منفی بین ریسک نامطلوب و بازده مازاد مورد انتظار وجود دارد؛ همچنین یافتهها حاکی از آن است که ناهنجاری نوسانپذیری غیر سیستماتیک توضیحدهندۀ ناهنجاری ریسک نامطلوب نیست؛ علاوهبر آن ریسک نامطلوب در دورۀ آتی نیز استمرار دارد و هرچه میزان ریسک نامطلوب بیشتر باشد، شدت استمرار آن نیز بیشتر است.
1مدیریت دارایی
محمد اصولیان؛ محمد اسماعیل فدایی نژاد؛ شادی قیطاسی
چکیده
اهداف: بازار سرمایه، یکی از اصلیترین ارکان بازار مالی، نقش مهمی در جذب و گردش نقدینگی بازار و هدایت آن بهسمت بخشهای کارآمد اقتصادی ایفا میکند. بنابراین توجه به سرمایهگذاری صحیح در این بازار براساس اطلاعات منتشره، اهمیت ویژهای دارد. پیشبینیهای مدیریتی مهمترین منابع اطلاعاتی در بازار سهام هستند که انتشار نادرست آن از ...
بیشتر
اهداف: بازار سرمایه، یکی از اصلیترین ارکان بازار مالی، نقش مهمی در جذب و گردش نقدینگی بازار و هدایت آن بهسمت بخشهای کارآمد اقتصادی ایفا میکند. بنابراین توجه به سرمایهگذاری صحیح در این بازار براساس اطلاعات منتشره، اهمیت ویژهای دارد. پیشبینیهای مدیریتی مهمترین منابع اطلاعاتی در بازار سهام هستند که انتشار نادرست آن از سوی مدیریت، باعث افزایش ریسک خاص سهام شرکت و درنتیجه تصمیمات نادرست سرمایهگذاری از سوی سرمایهگذاران میشود. در این پژوهش، از متغیر خطای پیشبینی مدیریتی برای سنجش کیفیت اطلاعات افشاشده استفاده شده است تا به این وسیله، ضمن سنجش رابطۀ بین کیفیت افشای اطلاعات و ریسک ویژۀ شرکتها، اثر محیط اطلاعاتی بر رابطۀ بین این دو متغیر در بورس اوراق بهادار تهران بررسی شود.روش: به همین منظور نمونهای متشکل از 160 شرکت پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای 1388 تا 1397 با استفاده از مدلهای رگرسیونی و دادههای تابلویی بررسی شد.نتایج: نتایج نشاندهندۀ آن است که خطای پیشبینی مدیریتی رابطۀ مثبتی با ریسک ویژه دارد. علاوه بر این، براساس شواهد بهدستآمده، خطای پیشبینی مدیریتی در یک محیط اطلاعاتی خوب رابطۀ مثبت کمتری با ریسک ویژه دارد.
1مدیریت دارایی
محمد ابراهیم آقا بابائی؛ عاطفه رضائیان رامشه
چکیده
هدف: هدف این پژوهش، بررسی تأثیر تجدید ارائۀ صورتهای مالی بر انواع ناکارایی سرمایهگذاری با تأکید بر نقش محدودیت مالی است.روش: برای اندازهگیری ناکارایی سرمایهگذاری و دستهبندی شرکتهای عضو نمونه به دو بخشِ شرکتهای با سرمایهگذاری بیشازحد یا کمتر از حد، از الگوی انتظارات سرمایهگذاری ریچادسون (2006) و از شاخص تعریفشده ...
بیشتر
هدف: هدف این پژوهش، بررسی تأثیر تجدید ارائۀ صورتهای مالی بر انواع ناکارایی سرمایهگذاری با تأکید بر نقش محدودیت مالی است.روش: برای اندازهگیری ناکارایی سرمایهگذاری و دستهبندی شرکتهای عضو نمونه به دو بخشِ شرکتهای با سرمایهگذاری بیشازحد یا کمتر از حد، از الگوی انتظارات سرمایهگذاری ریچادسون (2006) و از شاخص تعریفشده از سوی کاپلان-زینگالس (1997) برای بررسی محدودیت مالی شرکتها استفاده شده است. نمونۀ آماری موردبررسی شامل 174 شرکت در یک دورۀ زمانی ششساله (1391- 1397) است.نتایج: نتایج نشاندهندۀ آن است که تجدید ارائۀ صورتهای مالی، سرمایهگذاری بیشازحد شرکتها را کاهش میدهد؛ در حالی که وضعیت سرمایهگذاری کمتر از حد را تشدید میکند. از طرفی، در شرکتهای با سرمایهگذاری بیشازحد ممکن است محدودیت مالی بیشتری پس از تجدید ارائۀ صورتهای مالی تجربه شود که این رابطه برای شرکتهای با سرمایهگذاری کمتر از حد معنادار نیست. درنهایت، این استدلال که تجدید ارائۀ صورتهای مالی میتواند از طریق تأثیر غیرمستقیم بر محدودیت مالی، بر ناکارایی سرمایهگذاری اثرگذار باشد نیز در هیچ گروهی از شرکتها تأیید نشد.
1مدیریت دارایی
جواد نیک کار؛ الهام حمیدی؛ سپیده عابدینی
چکیده
هدف از این پژوهش، بررسی تأثیر رفتار خوشبینانه و کوتهبینانۀ مدیران بر عدم تقارن رفتار هزینه و استراتژیهای متفاوت شرکت در شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران است. برای بررسی استراتژیهای متفاوت شرکت از سه استراتژی (شامل استراتژی رقابتی، استراتژی تأمین مالی و استراتژی سرمایهگذاری) استفاده شده است. بدین منظور ...
بیشتر
هدف از این پژوهش، بررسی تأثیر رفتار خوشبینانه و کوتهبینانۀ مدیران بر عدم تقارن رفتار هزینه و استراتژیهای متفاوت شرکت در شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران است. برای بررسی استراتژیهای متفاوت شرکت از سه استراتژی (شامل استراتژی رقابتی، استراتژی تأمین مالی و استراتژی سرمایهگذاری) استفاده شده است. بدین منظور هشت فرضیه برای بررسی این موضوع تدوین و دادههای مربوط به 174 شرکت پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران برای دورۀ زمانی بین سالهای 1387 تا 1397 تجزیهوتحلیل شد. الگوی رگرسیون پژوهش با استفاده از روش دادههای تابلویی با رویکرد اثرات ثابت، بررسی و آزمون شد. یافتهها نشاندهندۀ آن بود که پدیدۀ عدم تقارن رفتار هزینه در شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران وجود دارد و رفتار خوشبینانۀ مدیران سبب افزایش شدت رفتار نامتقارن هزینهها خواهد شد؛ اما رفتار کوتهبینانۀ مدیران تأثیر معناداری بر عدم تقارن رفتار هزینه ندارد. علاوه بر این، یافتهها مؤید آن است، رفتار خوشبینانۀ مدیران بر استراتژی رقابتی و سرمایهگذاری شرکت اثرگذار است؛ اما رفتار کوتهبینانه مدیران تأثیری بر استراتژی رقابتی و سرمایهگذاری شرکت ندارد. از سوی دیگر، یافتهها نشاندهندۀ آن است که رفتار خوشبینانه و کوتهبینانه مدیران بر استراتژی تأمین مالی شرکت اثرگذار است. با توجه به یافتههای بهدستآمده، نتایج نشاندهندۀ ویژگیهای رفتاری مدیران بر عدم تقارن رفتار هزینه و استراتژیهای متفاوت شرکت اثرگذار خواهد بود.
1مدیریت دارایی
عباس افلاطونی؛ کفسان منصوری؛ زهرا نیکبخت
چکیده
هدف: در شرکتها همواره سعی در نگهداری مقادیر بهینهای از وجوه نقد است؛ زیرا وجود کسری و مازاد وجوه نقد باعث کاهش ارزش شرکت میشود؛ بنابراین در شرکتها تلاش میشود تا نسبت نگهداشت وجه نقد به نسبت بهینه نزدیک شود. سرعت تعدیل نسبت واقعی نگهداشت وجه نقد در راستای نیل به نسبت هدف، تابع عوامل مختلفی است. در این پژوهش، تأثیر بیشاطمینانی ...
بیشتر
هدف: در شرکتها همواره سعی در نگهداری مقادیر بهینهای از وجوه نقد است؛ زیرا وجود کسری و مازاد وجوه نقد باعث کاهش ارزش شرکت میشود؛ بنابراین در شرکتها تلاش میشود تا نسبت نگهداشت وجه نقد به نسبت بهینه نزدیک شود. سرعت تعدیل نسبت واقعی نگهداشت وجه نقد در راستای نیل به نسبت هدف، تابع عوامل مختلفی است. در این پژوهش، تأثیر بیشاطمینانی مدیران بر سرعت تعدیل نسبت نگهداشت وجه نقد بررسی شده است.روش: به این منظور از مشاهدههای 137 شرکت در بازۀ زمانی 1399-1383 و رویکرد گشتاورهای تعمیمیافتۀ سیستمی با کنترل اثرات سالها و صنایع استفاده شده است.نتایج: نتایج حاکی از آن است که بیشاطمینانی مدیران باعث کاهش سرعت تعدیل نگهداشت وجه نقد میشود و در شرکتهایی که وجه نقدی را بیش از میزان بهینه نگهداری میکنند، شدت اثر منفی بیشاطمینانی مدیران بر سرعت تعدیل، کمتر از سایر شرکتهاست. نتایج پژوهش با این موضوع که نظریههای توازن و سلسلهمراتبی در تبیین تغییرات سرعت تعدیل در تعاملاند، سازگار است.نتایج: نتایج نشان میدهد که بیشاطمینانی مدیران موجب کاهش سرعت تعدیل نگهداشت وجه نقد میشود و در شرکتهایی که وجه نقدی بیش از میزان بهینه نگهداری میکنند، شدّت اثر منفی بیشاطمینانی مدیران بر سرعت تعدیل، کمتر از سایر شرکتها است. نتایج پژوهش با این موضوع که نظریههای توازن و سلسله مراتبی در تبیین تغییرات سرعت تعدیل در تعاملند، سازگار است.
1مدیریت دارایی
علی ابراهیمنژاد؛ سید مهدی برکچیان؛ ابراهیم علی آبادی فراهانی
چکیده
اهداف: صندوقهای سرمایهگذاری مشترک تعهد نقدشوندگی روزانه دارند؛ یعنی هر زمان که سرمایهگذار اراده کند، مدیر صندوق باید سرمایهگذاری وی را مطابق خالص ارزش دارایی هر واحد صندوق (NAV) پرداخت کند. گاهی NAV اعلامشده (NAV «ابطال») به دلایل مختلف ازجمله بستهبودن نمادها با ارزش ذاتی صندوق مطابقت ندارد و قیمت سهام موجود در سبد صندوق ...
بیشتر
اهداف: صندوقهای سرمایهگذاری مشترک تعهد نقدشوندگی روزانه دارند؛ یعنی هر زمان که سرمایهگذار اراده کند، مدیر صندوق باید سرمایهگذاری وی را مطابق خالص ارزش دارایی هر واحد صندوق (NAV) پرداخت کند. گاهی NAV اعلامشده (NAV «ابطال») به دلایل مختلف ازجمله بستهبودن نمادها با ارزش ذاتی صندوق مطابقت ندارد و قیمت سهام موجود در سبد صندوق براساس آخرین اطلاعات موجود در بازار نبوده و بهاصطلاح «مانده» است. این ماندگی قیمت، فرصت آربیتراژی را برای سرمایهگذاران ایجاد میکند که نتیجۀ آن انتقال ثروت بین سرمایهگذاران صندوق است.روش: در این پژوهش، با استفاده از صورتهای مالی، صندوقهای سرمایهگذاری مشترک نشان داده میشود؛ علیرغم آنکه مدیران صندوقها در مواردی اقدام به تعدیل NAV میکنند، با این حال، در بسیاری از مواقع اختلاف چشمگیری میان NAV ابطال و واقعی صندوق وجود دارد. این اختلاف باعث واکنش سرمایهگذاران میشود؛ یعنی در دورههایی که NAV واقعی بالاتر (پایینتر) از NAV ابطال است/نتایج: ورود (خروج) سرمایه به (از) صندوق افزایش معناداری مییابد. این ورود و خروج سرمایه باعث جابهجایی ثروت معادل 3/1 درصد داراییهای تحت مدیریت صندوق میان سرمایهگذاران جدید و قبلی صندوقها برآورد میشود که حدود چهار برابر مطالعههای پیشین است.
1مدیریت دارایی
سیروس کشاورز؛ عبدالمجید عبدالباقی عطاآبادی؛ مجید وزیری سرشک؛ محمدحسین آرمان
چکیده
هدف: اثربخشی و کارایی استفاده از ابزارهای تحلیل تکنیکال برای به حداکثر رساندن بازده و ریسک معاملات است. این چالشی است که پژوهشگران با آن روبهرو هستند. در پژوهش حاضر راهبردهای سرمایهگذاری مبتنی بر شاخصهای تکنیکال با استفاده از واکنشهای رفتاری سرمایهگذاران بررسی شده است. واکنشهای رفتاری سرمایهگذاران بهوسیلۀ شاخصهای ...
بیشتر
هدف: اثربخشی و کارایی استفاده از ابزارهای تحلیل تکنیکال برای به حداکثر رساندن بازده و ریسک معاملات است. این چالشی است که پژوهشگران با آن روبهرو هستند. در پژوهش حاضر راهبردهای سرمایهگذاری مبتنی بر شاخصهای تکنیکال با استفاده از واکنشهای رفتاری سرمایهگذاران بررسی شده است. واکنشهای رفتاری سرمایهگذاران بهوسیلۀ شاخصهای تکنیکال نشان داده میشود.روش: به این منظور از اطلاعات قیمت روزانۀ سهام تمامی شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران در بازۀ زمانی 1389 تا1398 استفاده شد. با حذف شرکتهای فاقد اطلاعات موردنظر، 135 شرکت برای آزمون انتخاب و افق سرمایهگذاری به دو دورۀ کوتاهمدت و میانمدت تقسیم شد. برای بررسی سؤالهای پژوهش از دادههای تابلویی و روش اقتصادسنجی استفاده شد.نتایج: با توجه به ضریب تغییرات و آزمون همبستگی نتایج حاکی از آن است که شاخصهای میانگین متحرک، میانگین متحرک نمایی و توان نسبی با توجه به دیگر شاخصها بیشتر مبین واکنشهای رفتاری سرمایهگذاران است. همچنین ارتباط مقادیر شاخصهای تکنیکال با بازده سهام نشان از آن دارد که سیگنالهای ارئهکنندۀ این سه شاخص در بازۀ زمانی هفتگی تا ششماهه برای خرید یا فروش سهام (بهعنوان یک راهبرد) عملکرد بهتری نسبتبه شاخصهای دیگر دارد. بنابراین سرمایهگذاران برای کسب بازده و سود بیشتر میتوانند از ترکیب این سه شاخص در افق زمانی هفتگی تا ششماهه برای تعیین راهبرد یا استراتژی خریدوفروش استفاده کنند. پیشنهاد میشود که سرمایهگذاران بازۀ زمانی، سرمایهگذاری بلندمدت کنند تا متحمل ریسک کمتر و بازده بیشتر شوند
1مدیریت دارایی
فرزاد ایوانی؛ فرشید خیراللهی؛ حدیث عبدی؛ سعیده کاسپور
چکیده
اهداف: بیشاطمینانی بهعنوان یکی از ویژگیهای شخصیتی مدیران بر هر یک از عوامل و مراحل سرمایهگذاری مؤثر است؛ در این راستا، امکان اثرگذاری محدودیتهای مالی و نوع مالکیت بر رابطۀ مزبور وجود دارد. هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش ساختار مالکیت بر رابطۀ بین بیشاطمینانی مدیران و مخارج تحقیق و توسعه در شرایط محدودیت مالی است.روش: برای آزمون ...
بیشتر
اهداف: بیشاطمینانی بهعنوان یکی از ویژگیهای شخصیتی مدیران بر هر یک از عوامل و مراحل سرمایهگذاری مؤثر است؛ در این راستا، امکان اثرگذاری محدودیتهای مالی و نوع مالکیت بر رابطۀ مزبور وجود دارد. هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش ساختار مالکیت بر رابطۀ بین بیشاطمینانی مدیران و مخارج تحقیق و توسعه در شرایط محدودیت مالی است.روش: برای آزمون فرضیههای پژوهش، نمونهای متشکل از 510 سال-شرکت پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران، طی بازۀ زمانی 1381 تا 1397 و با استفاده از الگوی رگرسیون چند متغیره تعدیل شده و روش حداقل مربعات تعمیمیافته استفاده شده است.نتایج: یافتهها حاکی از آن است که مدیران بیشمطمئن نسبتبه مدیران منطقی، منابع مالی بیشتری را صرف تحقیق و توسعه میکنند. از طرفی رابطۀ مثبت بیشاطمینانی مدیران و مخارج تحقیق و توسعه در شرکتهای با سطوح بالاتر، محدودیت مالی، قویتر بوده است. درنهایت رابطۀ مثبت بیشاطمینانی مدیران و مخارج تحقیق و توسعه با وجود محدودیت مالی شدید، در شرکتهای غیردولتی نسبتبه شرکتهای دولتی قویتر بوده است؛ در حالی که نتایج پژوهش نشاندهندۀ آن است که مالکیت مدیریتی بر رابطۀ بین بیشاطمینانی و مخارج تحقیق و توسعه در شرایط محدودیت مالی، اثر معناداری ندارد.
1مدیریت دارایی
مریم دولو؛ امیرحسین شمشیری
چکیده
هدف: ترجیحات بختآزمایی سرمایهگذاران موجب گرایش افراد به سهام با چولگی (گشتاور سوم توزیع بازده) مثبت میشود. این نوع ترجیحات در شرایط اقتصادی مختلف بازار متفاوت است. در پژوهش حاضر، با استفاده از رتبۀ موردانتظار چولگی سیستماتیک و غیرسیستماتیک، آزمون قیمتگذاری گشتاور سوم توزیع بازده سهام در شرایط کلی/ صعودی و نزولی بازار بررسی ...
بیشتر
هدف: ترجیحات بختآزمایی سرمایهگذاران موجب گرایش افراد به سهام با چولگی (گشتاور سوم توزیع بازده) مثبت میشود. این نوع ترجیحات در شرایط اقتصادی مختلف بازار متفاوت است. در پژوهش حاضر، با استفاده از رتبۀ موردانتظار چولگی سیستماتیک و غیرسیستماتیک، آزمون قیمتگذاری گشتاور سوم توزیع بازده سهام در شرایط کلی/ صعودی و نزولی بازار بررسی شده است.روش: در راستای تحقق هدف، پس از پیشبینی رتبۀ چولگی سیستماتیک و غیرسیستماتیک موردانتظار براساس متغیرهای قیمتی و شرکتی و بخشبندی شرایط بازار به صعودی و نزولی، بازده سبدهای سرمایهگذاری آزمون در چارچوب روشهای تحلیل سبد سرمایهگذاری و مدل فاما و مکبث (1973) بررسی میشود.نتایج: نتایج حاصل نشاندهندۀ قیمتگذاری عامل چولگی سیستماتیک موردانتظار و نبود قیمتگذاری چولگی غیرسیستماتیک موردانتظار در شرایط کلی است؛ اما با تفکیک بازار به شرایط صعودی/نزولی، ضمن تأیید قیمتگذاری عامل چولگی سیستماتیک، صرف ریسک آن در شرایط صعودی، مثبت و در شرایط نزولی، منفی است. قیمتگذاری چولگی غیرسیستماتیک موردانتظار در هر دو حالتِ صعودی و نزولی تأیید میشود.نوآوری: در این پژوهش، برای نخستین بار آزمون چولگی سیستماتیک و غیرسیستماتیک موردانتظار با استفاده از رتبۀ مقطعی (بهجای مقدار) و به تفکیک شرایط صعودی/نزولی بازار انجام شده است. همچنین تأیید قیمتگذاری بخش غیرسیستماتیک چولگی موردانتظار در هر دو شرایط صعودی و نزولی، از دیگر نوآوریهای این پژوهش بهشمار میرود.
1مدیریت دارایی
مجید هاشمی دهچی؛ ناصر ایزدی نیا؛ هادی امیری
چکیده
هدف پژوهش: هدف پژوهش حاضر تعیین تأثیر قابلیت مقایسۀ صورتهای مالی بر نوسانات ویژۀ بازده سهام با تأکید بر کیفیت گزارشگری مالی است.روش پژوهش: برای آزمون فرضیههای پژوهش، تعداد 80 شرکت از بین شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران در طی سالهای 1397 و 1389 بررسی شد. بهمنظور آزمون فرضیههای پژوهش از الگوی رگرسیون چندمتغیرۀ ...
بیشتر
هدف پژوهش: هدف پژوهش حاضر تعیین تأثیر قابلیت مقایسۀ صورتهای مالی بر نوسانات ویژۀ بازده سهام با تأکید بر کیفیت گزارشگری مالی است.روش پژوهش: برای آزمون فرضیههای پژوهش، تعداد 80 شرکت از بین شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران در طی سالهای 1397 و 1389 بررسی شد. بهمنظور آزمون فرضیههای پژوهش از الگوی رگرسیون چندمتغیرۀ مبتنیبر دادههای ترکیبی استفاده شده است.نتایج: نتایج پژوهش بیانگر این موضوع است که قابلیت مقایسۀ صورتهای مالی بر نوسانات ویژۀ بازده سهام تأثیر منفی و معناداری دارد؛ همچنین یافتههای پژوهش نشان داد زمانی که کیفیت گزارشگری مالی ضعیف است، تأثیر قابلیت مقایسۀ صورتهای مالی بر نوسانات ویژۀ بازده سهام قویتر است. بهطور کلی این پژوهش بر مزایای قابلیت مقایسۀ صورتهای مالی تأکید دارد. قابلیت مقایسۀ صورتهای مالی ریسک عدم اطمینان نسبت به جریانهای نقد و عملکرد آتی شرکت را کاهش میدهد و سبب میشود نوسانات ویژۀ بازده سهام کاهش یابد.
1مدیریت دارایی
میثم جعفری پور؛ محمد رمضان احمدی؛ اسماعیل مظاهری؛ سیدعزیز آرمن
چکیده
هدف: هدف پژوهش، معرفی «اثر ربایشی ناشی از حدود دامنۀ نوسان قیمت سهام» بهعنوان عامل ایجادکنندۀ صرف ریسک در مدلهای قیمتگذاری داراییهای سرمایهای (CAPM) و چندعاملی فاما و فرنچ است.روش: برای پاسخ به سؤالات پژوهش، از اطلاعات 120 شرکت پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران طی بازۀ 1398-1389 استفاده شده است. همراستا با پژوهشهای فاما ...
بیشتر
هدف: هدف پژوهش، معرفی «اثر ربایشی ناشی از حدود دامنۀ نوسان قیمت سهام» بهعنوان عامل ایجادکنندۀ صرف ریسک در مدلهای قیمتگذاری داراییهای سرمایهای (CAPM) و چندعاملی فاما و فرنچ است.روش: برای پاسخ به سؤالات پژوهش، از اطلاعات 120 شرکت پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران طی بازۀ 1398-1389 استفاده شده است. همراستا با پژوهشهای فاما و فرنچ، از بازده ماهانۀ سبدها برای تجزیهوتحلیل استفاده شده است. در ادامه به کمک رویکرد رگرسیون دادههای تابلویی و انجام آزمون GRS، عملکرد مدلهای تعدیلشده با اثر ربایشی و مدلهای متداول در توضیح بازده سهام مقایسه شدند.نتایج: نتایج پژوهش نشاندهندۀ عامل اثر ربایشی، برای قیمتگذاری داراییهای سرمایهای اثرگذار است و بسط مدلهای موردبررسی پژوهش با این عامل و تشکیل مدلهای تعدیلشدۀ متناظر، باعث بهبود عملکرد آنها در توضیح تفاوت بازده سهام میشود. نتایج حاکی از آن است که مدل پنج عاملی تعدیلشده با عامل اثر ربایشی در مقایسه با مدلهای یک، سه و شش عاملی تعدیلشده با عامل اثر ربایشی، عملکرد بهتری نشان میدهد.
1مدیریت دارایی
محمود رامشینی؛ فاطمه زارعی؛ عبدالحسین طالبی نجف آبادی؛ فاطمه اسدی
چکیده
هدف پژوهش حاضر شناسایی تأثیر عدم تقارن اطلاعات و عدم نقدشوندگی مرتبط با معاملات خوشهای بر کارایی بازار و بررسی نقش میانجی این دو متغیر در رابطۀ بین معاملات نویزی و کارایی بورس اوراق بهادار تهران است. برای سنجش عدم تقارن اطلاعاتی از مدل «تعدیلشدۀ احتمالات مبتنی بر اطلاعات» و برای عدم نقدشوندگی مرتبط با معاملات خوشهای از ...
بیشتر
هدف پژوهش حاضر شناسایی تأثیر عدم تقارن اطلاعات و عدم نقدشوندگی مرتبط با معاملات خوشهای بر کارایی بازار و بررسی نقش میانجی این دو متغیر در رابطۀ بین معاملات نویزی و کارایی بورس اوراق بهادار تهران است. برای سنجش عدم تقارن اطلاعاتی از مدل «تعدیلشدۀ احتمالات مبتنی بر اطلاعات» و برای عدم نقدشوندگی مرتبط با معاملات خوشهای از مدل «احتمال ایجاد شوک در جریان معاملات متقارن» و «بازده بازار مبتنی بر عدم تعادل حجم معاملات» بهعنوان شاخصی از کارایی بازار استفاده شده است. تعداد 146 شرکت براساس نمونهگیری سیستماتیک در بازۀ زمانی 1390تا 1396 بررسی شدند. نتایج پژوهش نشاندهندۀ اثرگذاری معکوس و معنادار عدم تقارن اطلاعاتی و عدم نقدشوندگی مرتبط با معاملات خوشهای بر بازده بازار بود؛ اما اثر عدم نقدشوندگی مرتبط با معاملات خوشهای در مقایسه با عدم تقارن اطلاعاتی بر بازده بازار قویتر بود. علاوه بر این، یافتهها حاکی از آن بود که معاملات نویزی بر عدم تقارن اطلاعات و عدم نقدشوندگی مرتبط با معاملات خوشهای اثر مستقیم و معناداری دارد. این موضوع نشاندهندۀ ارتباط معاملات نویزی از طریق عدم تقارن اطلاعاتی و عدم نقدشوندگی مرتبط با معاملات خوشهای با بازده بازار بوده و نقش میانجی این دو متغیر تأیید شده است.
1مدیریت دارایی
جواد حسینی؛ رسول برادران حسن زاده؛ احمد محمدی؛ مهدی زینالی
چکیده
هدف: هدف از پژوهش حاضر شناسایی معیار معینی از جریان نقد آزاد با بیشترین محتوای ارزشی است. درواقع، هدف شناسایی سنجهای برای جریان نقد آزاد است که با بهکارگیری آن، پیشبینی بهتری از تغییرات قیمتی سهام انجام شود؛ همچنین استفاده از این معیار معین برای محاسبۀ جریان نقد آزاد، موجب ارتقای قابلیت مقایسۀ شرکتها در کل بورس ...
بیشتر
هدف: هدف از پژوهش حاضر شناسایی معیار معینی از جریان نقد آزاد با بیشترین محتوای ارزشی است. درواقع، هدف شناسایی سنجهای برای جریان نقد آزاد است که با بهکارگیری آن، پیشبینی بهتری از تغییرات قیمتی سهام انجام شود؛ همچنین استفاده از این معیار معین برای محاسبۀ جریان نقد آزاد، موجب ارتقای قابلیت مقایسۀ شرکتها در کل بورس اوراق بهادار و درون یک صنعت میشود. روش: برای دستیابی به این هدف، 11 الگوی پرکاربرد جریان نقد آزاد بهمنظور بررسی محتوای ارزشی، بهطور مجزا یکبار در نمونهای از 180 شرکت پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای 1387 تا 1397 و یکبار نیز به تفکیک در صنایع تولیدی با نسبت حجم دارایی زیاد در کل بورس با استفاده از الگوی رگرسیون چندگانه آزمون شد. یافتهها و نتایج: طبق نتایج حاصل از آزمون فرضیۀ پژوهش، هفت الگو از بین 11 الگوی مختلف جریان نقد آزاد در سطح کل، دارای محتوای ارزشی است و فرضیۀ پژوهش مبنیبر اینکه جریان نقد آزاد دارای محتوای ارزشی است را تأیید میکند. جریان نقد آزاد براساس الگوی لن و پلسن (1989) در سطح کل و الگوهای وردی (2006)، کاپلند و همکاران (1991)، وردی (2006)، پالپو و هیلی (2013) و لن و پلسن (1989) به ترتیب در صنایع دارویی، شیمیایی، فرآوردۀ نفتی، فلزات اساسی، غذایی و خودرویی با ضریب تعیین بیشتری تغییرات قیمت سهام در بازار را پیشبینی میکند و تبیین بهتری از محتوای ارزشی دارد. طبق نتایج، الگوهای جریان نقد آزاد دارای محتوای ارزشی است؛ اما این الگوها، محتوای ارزشی متفاوتی دارد و استفادهکنندگان از اطلاعات مالی، با استفاده از نتایج این پژوهش، پیشبینی بهتری از تغییرات قیمتی سهام انجام میدهند. از آنجا که هدف اصلی گزارشگری مالی، فراهمکردن اطلاعات مفید برای تصمیمگیری است، این پژوهش موجب بهبود تصمیمگیری استفادهکنندگان از گزارشهای مالی خواهد شد؛ همچنین استفاده از نتایج این پژوهش، به افزایش قابلیت مقایسۀ شرکتها (در کل بورس و در داخل صنعت) و افزایش کیفیت گزارشگری مالی منجر میشود.