1مدیریت دارایی
داود غلامی سیاهبومی؛ ناصر ایزدی نیا؛ رزیتا موید فر
چکیده
هدف: در پژوهشهای پیشین به صورت کلی تاثیر معوقات بانکی بر ریسک و عملکرد بانکها پرداخته شدهاست. در این پژوهش طبقات چهارگانه مظالبات بانکی شامل طبقه جاری و سه طبقه معوقات شامل طبقه سررسیدگذشته، معوق و مشکوکالوصول به طور جداگانه مورد بررسی قرار گرفتهاست.
روش: در این پژوهش به بررسی تاثیر طبقات چهارگانه مطالبات بانکی بر روی اجزاء ...
بیشتر
هدف: در پژوهشهای پیشین به صورت کلی تاثیر معوقات بانکی بر ریسک و عملکرد بانکها پرداخته شدهاست. در این پژوهش طبقات چهارگانه مظالبات بانکی شامل طبقه جاری و سه طبقه معوقات شامل طبقه سررسیدگذشته، معوق و مشکوکالوصول به طور جداگانه مورد بررسی قرار گرفتهاست.
روش: در این پژوهش به بررسی تاثیر طبقات چهارگانه مطالبات بانکی بر روی اجزاء ریسک و بازده 11 بانک عضو بورس اوراق بهادار تهران برای دوره 2012 تا 2015 با استفاده از دادهای نامتوازن و مدل رگرسیون چند متغیره پرداخته شدهاست. مطالبات بانکی شامل طبقه تسهیلات جاری، سررسید گذشته، معوق و مشکوکالوصول است که اثر آنها بر ریسک غیرسیستماتیک و بتای سهام به عنوان معیار ریسک سیستماتیک و بر بازده سهام، بازده داراییها و نسبت شارپ به عنوان شاخص عملکرد تعدیل شده مبتنی بر ریسک آزمون شدهاست.
نتایج: اگرچه تاثیرگذاری برخی طبقات مطالبات بر ریسک و عملکرد بانکها مطابق نظریه و انتظارات مستند میشود؛ لیکن دربیشتر موارد تاثیرگذاری تایید نشده و یا همسو باجهت مورد انتظار نیست.
1مدیریت دارایی
سیروس کشاورز؛ عبدالمجید عبدالباقی عطاآبادی؛ مجید وزیری سرشک؛ محمدحسین آرمان
چکیده
هدف: اثربخشی و کارایی استفاده از ابزارهای تحلیل تکنیکال برای به حداکثر رساندن بازده وبه حداقل رساندن ریسک معاملات است، واین چالشی است که پژوهشگران باآن روبرو هستند. پژوهش حاضر به بررسی راهبردهای سرمایه گذاری مبتنی بر شاخصهای تکنیکال با استفاده از واکنشهای رفتاری سرمایه گذاران پرداخته است. واکنشهای رفتاری سرمایه گذاران بوسیله شاخصهای ...
بیشتر
هدف: اثربخشی و کارایی استفاده از ابزارهای تحلیل تکنیکال برای به حداکثر رساندن بازده وبه حداقل رساندن ریسک معاملات است، واین چالشی است که پژوهشگران باآن روبرو هستند. پژوهش حاضر به بررسی راهبردهای سرمایه گذاری مبتنی بر شاخصهای تکنیکال با استفاده از واکنشهای رفتاری سرمایه گذاران پرداخته است. واکنشهای رفتاری سرمایه گذاران بوسیله شاخصهای تکنیکال نشان داده می شود.
روش: بدین منظور از اطلاعات قیمت روزانه سهام تمامی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1389 تا1398 استفاده شد، که با حذف شرکتهای فاقد اطلاعات مورد نظر، 135 شرکت جهت آزمون انتخاب و افق سرمایه گذاری به دو دوره کوتاه مدت ومیان مدت تقسیم شد. جهت بررسی سوالات پژوهش از داده های تابلویی و روش اقتصاد سنجی استفاده شده است.
نتایج: با توجه به ضریب تغیرات و آزمون همبستگی نتایج نشان داد که شاخصهای میانگین متحرک، میانگین متحرک نمایی وتوان نسبی نسبت به دیگر شاخصها بیشتر مبین واکنشهای رفتاری سرمایه گذاران است. همچنین ارتباط مقادیر شاخصهای تکنیکال با بازده سهام نشان داد، سیگنالهایی که این سه شاخص در بازه زمانی هفتگی تا شش ماهه برای خرید یا فروش سهام(بعنوان یک راهبرد) ارائه می دهند، عملکرد بهتری را نسبت به سایر شاخصها دارند. لذا سرمایه گذاران جهت کسب بازده و سود بیشتر می توانند از ترکیب این سه شاخص درافق زمانی هفتگی تا شش ماهه برای تعیین راهبرد یا استراتژی خرید وفروش استفاده کنند. همچنین پیشنهاد می شود که سرمایه گذاران بازه زمانی سرمایه گذاری خود را بلندمدت قرار دهند تا متحمل ریسک کمتر وبازده بیشتر شود.
1مدیریت دارایی
مریم دولو؛ امیرحسین شمشیری
چکیده
هدف: ترجیحات بختآزمایی سرمایهگذاران موجب گرایش افراد به سهام با چولگی (گشتاور سوم توزیع بازده) مثبت میشود. این نوع ترجیحات در شرایط اقتصادی مختلف بازار متفاوت است. در پژوهش حاضر، با استفاده از رتبه مورد انتظار چولگی سیستماتیک و غیرسیستماتیک به آزمون قیمت گذاری گشتاور سوم توزیع بازده سهام در شرایط کلی/ صعودی و نزولی بازار پرداخته ...
بیشتر
هدف: ترجیحات بختآزمایی سرمایهگذاران موجب گرایش افراد به سهام با چولگی (گشتاور سوم توزیع بازده) مثبت میشود. این نوع ترجیحات در شرایط اقتصادی مختلف بازار متفاوت است. در پژوهش حاضر، با استفاده از رتبه مورد انتظار چولگی سیستماتیک و غیرسیستماتیک به آزمون قیمت گذاری گشتاور سوم توزیع بازده سهام در شرایط کلی/ صعودی و نزولی بازار پرداخته شده است.
روش: در راستای تحقق هدف، پس از پیشبینی رتبه چولگی سیستماتیک و غیرسیستماتیک موردانتظار براساس متغیرهای قیمتی و شرکتی، و بخشبندی شرایط بازار به شرایط صعودی و نزولی، بازده سبدهای سرمایهگذاری آزمون در چارچوب روشهای تحلیل سبد سرمایهگذاری و مدل فاما و مکبث (1973) مورد بررسی قرار میگیرد.
نتایج: نتایج حاصل نشاندهنده قیمتگذاری عامل چولگی سیستماتیک موردانتظار و عدم قیمتگذاری چولگی غیرسیستماتیک موردانتظار در شرایط کلی است. اما با تفکیک بازار به شرایط صعودی/نزولی، ضمن تایید قیمتگذاری عامل چولگی سیستماتیک صرف ریسک آن در شرایط صعودی، مثبت و در شرایط نزولی، منفی است. همچنین قیمتگذاری چولگی غیرسیستماتیک موردانتظار در هر دو حالت صعودی و نزولی تایید میشود.
نوآوری: در این پژوهش، برای نخستین بار آزمون چولگی سیستماتیک و غیرسیستماتیک مورد انتظار با استفاده از رتبه مقطعی (به جای مقدار) و به تفکیک شرایط صعودی/نزولی بازار انجام شدهاست. همچنین تأیید قیمتگذاری بخش غیرسیستماتیک چولگی موردانتظار در هردو شرایط صعودی و نزولی، از دیگر نوآوریهای این پژوهش بهشمار میرود.
1مدیریت دارایی
امیر محمدزاده؛ سجاد بحری
چکیده
اهداف: مالکیت سهام مدیریت، منافع سهامداران و مدیران را همراستا میکند. بدینترتیب هر زمانی مالکیت مدیران افزایش یابد عملکرد شرکت نیز افزایش مییابد که منجر به کاهش هزینههای نمایندگی در رابطه با تصمیمات سرمایهگذاری میشود و شرکتها این کار را با همسوسازی بهتر انگیزههای مدیریت با سهامداران انجام میدهند. هدف ...
بیشتر
اهداف: مالکیت سهام مدیریت، منافع سهامداران و مدیران را همراستا میکند. بدینترتیب هر زمانی مالکیت مدیران افزایش یابد عملکرد شرکت نیز افزایش مییابد که منجر به کاهش هزینههای نمایندگی در رابطه با تصمیمات سرمایهگذاری میشود و شرکتها این کار را با همسوسازی بهتر انگیزههای مدیریت با سهامداران انجام میدهند. هدف این پژوهش؛ بررسی تأثیر مالکیت مدیریتی بر محدودیتهای نقدینگی و سرمایهگذاری و بررسی تأثیر نقش تعدیلگر اندازه و عمر شرکت بر این ارتباط در بین شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است.
روش: برای دستیابی به این هدف، در محاسبه محدودیت نقدینگی از شاخص حساسیت سرمایهگذاری به جریان وجه نقد استفاده شد. این پژوهش برای 82 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای 1389 تا 1398 انجام شده است.آزمون فرضیهها با استفاده از رگرسیون خطی و با نرمافزار ایویوز اجرا شد.
یافتهها: بین مالکیت مدیریتی و سرمایهگذاری ارتباط معناداری وجود دارد ولی اندازه و عمر شرکت بر این ارتباط تأثیری ندارند. بین مالکیت مدیریتی و محدودیت نقدینگی ارتباط معناداری وجود ندارد و اندازه شرکت نیز بر این ارتباط تأثیری ندارد ولی عمر شرکت بر این ارتباط تأثیر معنادار دارد.
1مدیریت دارایی
مهشید شهرزادی؛ داریوش فروغی
چکیده
هدف: در شرایط ریسکی ممکن است تورشهای رفتاری افراد موجب انحراف آنها از تصمیمهای عقلایی شود؛ درنتیجه به ناهنجاری رابطۀ منفی بین ریسک و بازده منجر شود. در پژوهش حاضر، ناهنجاری رابطۀ منفی بین ریسک نامطلوب و بازده مازاد مورد انتظار تبیین شده است؛ علاوهبر این کنکاشی پیرامون ارتباط ویژگیهای شرکتی و سایر عوامل ریسک با ریسک نامطلوب ...
بیشتر
هدف: در شرایط ریسکی ممکن است تورشهای رفتاری افراد موجب انحراف آنها از تصمیمهای عقلایی شود؛ درنتیجه به ناهنجاری رابطۀ منفی بین ریسک و بازده منجر شود. در پژوهش حاضر، ناهنجاری رابطۀ منفی بین ریسک نامطلوب و بازده مازاد مورد انتظار تبیین شده است؛ علاوهبر این کنکاشی پیرامون ارتباط ویژگیهای شرکتی و سایر عوامل ریسک با ریسک نامطلوب بهمنظور تبیین دقیق ناهنجاری یادشده انجام شده است؛ همچنین استمرارپذیری ریسک نامطلوب تبیین و رابطۀ بین میزان ریسک نامطلوب و شدت استمرار آن نیز بررسی شده است.
روش: در این پژوهش ریسک نامطلوب به دو بخش شامل احتمال وقوع رویدادهای نامطلوب معمول و احتمال وقوع رویدادهای نامطلوب غیر معمول تقسیم شده است. تعداد 120 شرکت پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران در دورۀ زمانی 1388 تا 1397 انتخاب و فرضیههای پژوهش با استفاده از روش رگرسیون فاما و مکبث، ماتریس انتقال و آزمون نسبتها آزمون شد.
یافتهها: براساس یافتههای بهدستآمده، ناهنجاری رابطۀ منفی بین ریسک نامطلوب و بازده مازاد مورد انتظار وجود دارد؛ همچنین یافتهها حاکی از آن است که ناهنجاری نوسانپذیری غیر سیستماتیک توضیحدهندۀ ناهنجاری ریسک نامطلوب نیست؛ علاوهبر آن ریسک نامطلوب در دورۀ آتی نیز استمرار دارد و هرچه میزان ریسک نامطلوب بیشتر باشد، شدت استمرار آن نیز بیشتر است.
1مدیریت دارایی
عباس افلاطونی؛ کفسان منصوری؛ زهرا نیکبخت
چکیده
هدف: در شرکتها همواره سعی در نگهداری مقادیر بهینهای از وجوه نقد است؛ زیرا وجود کسری و مازاد وجوه نقد باعث کاهش ارزش شرکت میشود؛ بنابراین در شرکتها تلاش میشود تا نسبت نگهداشت وجه نقد به نسبت بهینه نزدیک شود. سرعت تعدیل نسبت واقعی نگهداشت وجه نقد در راستای نیل به نسبت هدف، تابع عوامل مختلفی است. در این پژوهش، تأثیر بیشاطمینانی ...
بیشتر
هدف: در شرکتها همواره سعی در نگهداری مقادیر بهینهای از وجوه نقد است؛ زیرا وجود کسری و مازاد وجوه نقد باعث کاهش ارزش شرکت میشود؛ بنابراین در شرکتها تلاش میشود تا نسبت نگهداشت وجه نقد به نسبت بهینه نزدیک شود. سرعت تعدیل نسبت واقعی نگهداشت وجه نقد در راستای نیل به نسبت هدف، تابع عوامل مختلفی است. در این پژوهش، تأثیر بیشاطمینانی مدیران بر سرعت تعدیل نسبت نگهداشت وجه نقد بررسی شده است.روش: به این منظور از مشاهدههای 137 شرکت در بازۀ زمانی 1399-1383 و رویکرد گشتاورهای تعمیمیافتۀ سیستمی با کنترل اثرات سالها و صنایع استفاده شده است.نتایج: نتایج حاکی از آن است که بیشاطمینانی مدیران باعث کاهش سرعت تعدیل نگهداشت وجه نقد میشود و در شرکتهایی که وجه نقدی را بیش از میزان بهینه نگهداری میکنند، شدت اثر منفی بیشاطمینانی مدیران بر سرعت تعدیل، کمتر از سایر شرکتهاست. نتایج پژوهش با این موضوع که نظریههای توازن و سلسلهمراتبی در تبیین تغییرات سرعت تعدیل در تعاملاند، سازگار است.نتایج: نتایج نشان میدهد که بیشاطمینانی مدیران موجب کاهش سرعت تعدیل نگهداشت وجه نقد میشود و در شرکتهایی که وجه نقدی بیش از میزان بهینه نگهداری میکنند، شدّت اثر منفی بیشاطمینانی مدیران بر سرعت تعدیل، کمتر از سایر شرکتها است. نتایج پژوهش با این موضوع که نظریههای توازن و سلسله مراتبی در تبیین تغییرات سرعت تعدیل در تعاملند، سازگار است.
1مدیریت دارایی
مجید هاشمی دهچی؛ ناصر ایزدی نیا؛ هادی امیری
چکیده
هدف پژوهش: هدف پژوهش حاضر تعیین تأثیر قابلیت مقایسۀ صورتهای مالی بر نوسانات ویژۀ بازده سهام با تأکید بر کیفیت گزارشگری مالی است.روش پژوهش: برای آزمون فرضیههای پژوهش، تعداد 80 شرکت از بین شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران در طی سالهای 1397 و 1389 بررسی شد. بهمنظور آزمون فرضیههای پژوهش از الگوی رگرسیون چندمتغیرۀ ...
بیشتر
هدف پژوهش: هدف پژوهش حاضر تعیین تأثیر قابلیت مقایسۀ صورتهای مالی بر نوسانات ویژۀ بازده سهام با تأکید بر کیفیت گزارشگری مالی است.روش پژوهش: برای آزمون فرضیههای پژوهش، تعداد 80 شرکت از بین شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران در طی سالهای 1397 و 1389 بررسی شد. بهمنظور آزمون فرضیههای پژوهش از الگوی رگرسیون چندمتغیرۀ مبتنیبر دادههای ترکیبی استفاده شده است.نتایج: نتایج پژوهش بیانگر این موضوع است که قابلیت مقایسۀ صورتهای مالی بر نوسانات ویژۀ بازده سهام تأثیر منفی و معناداری دارد؛ همچنین یافتههای پژوهش نشان داد زمانی که کیفیت گزارشگری مالی ضعیف است، تأثیر قابلیت مقایسۀ صورتهای مالی بر نوسانات ویژۀ بازده سهام قویتر است. بهطور کلی این پژوهش بر مزایای قابلیت مقایسۀ صورتهای مالی تأکید دارد. قابلیت مقایسۀ صورتهای مالی ریسک عدم اطمینان نسبت به جریانهای نقد و عملکرد آتی شرکت را کاهش میدهد و سبب میشود نوسانات ویژۀ بازده سهام کاهش یابد.
1مدیریت دارایی
میثم جعفری پور؛ محمد رمضان احمدی؛ اسماعیل مظاهری؛ سیدعزیز آرمن
چکیده
هدف: هدف پژوهش، معرفی «اثر ربایشی ناشی از حدود دامنۀ نوسان قیمت سهام» بهعنوان عامل ایجادکنندۀ صرف ریسک در مدلهای قیمتگذاری داراییهای سرمایهای (CAPM) و چندعاملی فاما و فرنچ است.روش: برای پاسخ به سؤالات پژوهش، از اطلاعات 120 شرکت پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران طی بازۀ 1398-1389 استفاده شده است. همراستا با پژوهشهای فاما ...
بیشتر
هدف: هدف پژوهش، معرفی «اثر ربایشی ناشی از حدود دامنۀ نوسان قیمت سهام» بهعنوان عامل ایجادکنندۀ صرف ریسک در مدلهای قیمتگذاری داراییهای سرمایهای (CAPM) و چندعاملی فاما و فرنچ است.روش: برای پاسخ به سؤالات پژوهش، از اطلاعات 120 شرکت پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران طی بازۀ 1398-1389 استفاده شده است. همراستا با پژوهشهای فاما و فرنچ، از بازده ماهانۀ سبدها برای تجزیهوتحلیل استفاده شده است. در ادامه به کمک رویکرد رگرسیون دادههای تابلویی و انجام آزمون GRS، عملکرد مدلهای تعدیلشده با اثر ربایشی و مدلهای متداول در توضیح بازده سهام مقایسه شدند.نتایج: نتایج پژوهش نشاندهندۀ عامل اثر ربایشی، برای قیمتگذاری داراییهای سرمایهای اثرگذار است و بسط مدلهای موردبررسی پژوهش با این عامل و تشکیل مدلهای تعدیلشدۀ متناظر، باعث بهبود عملکرد آنها در توضیح تفاوت بازده سهام میشود. نتایج حاکی از آن است که مدل پنج عاملی تعدیلشده با عامل اثر ربایشی در مقایسه با مدلهای یک، سه و شش عاملی تعدیلشده با عامل اثر ربایشی، عملکرد بهتری نشان میدهد.
1مدیریت دارایی
جواد حسینی؛ رسول برادران حسن زاده؛ احمد محمدی؛ مهدی زینالی
چکیده
هدف: هدف از پژوهش حاضر شناسایی معیار معینی از جریان نقد آزاد با بیشترین محتوای ارزشی است. درواقع، هدف شناسایی سنجهای برای جریان نقد آزاد است که با بهکارگیری آن، پیشبینی بهتری از تغییرات قیمتی سهام انجام شود؛ همچنین استفاده از این معیار معین برای محاسبۀ جریان نقد آزاد، موجب ارتقای قابلیت مقایسۀ شرکتها در کل بورس ...
بیشتر
هدف: هدف از پژوهش حاضر شناسایی معیار معینی از جریان نقد آزاد با بیشترین محتوای ارزشی است. درواقع، هدف شناسایی سنجهای برای جریان نقد آزاد است که با بهکارگیری آن، پیشبینی بهتری از تغییرات قیمتی سهام انجام شود؛ همچنین استفاده از این معیار معین برای محاسبۀ جریان نقد آزاد، موجب ارتقای قابلیت مقایسۀ شرکتها در کل بورس اوراق بهادار و درون یک صنعت میشود. روش: برای دستیابی به این هدف، 11 الگوی پرکاربرد جریان نقد آزاد بهمنظور بررسی محتوای ارزشی، بهطور مجزا یکبار در نمونهای از 180 شرکت پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای 1387 تا 1397 و یکبار نیز به تفکیک در صنایع تولیدی با نسبت حجم دارایی زیاد در کل بورس با استفاده از الگوی رگرسیون چندگانه آزمون شد. یافتهها و نتایج: طبق نتایج حاصل از آزمون فرضیۀ پژوهش، هفت الگو از بین 11 الگوی مختلف جریان نقد آزاد در سطح کل، دارای محتوای ارزشی است و فرضیۀ پژوهش مبنیبر اینکه جریان نقد آزاد دارای محتوای ارزشی است را تأیید میکند. جریان نقد آزاد براساس الگوی لن و پلسن (1989) در سطح کل و الگوهای وردی (2006)، کاپلند و همکاران (1991)، وردی (2006)، پالپو و هیلی (2013) و لن و پلسن (1989) به ترتیب در صنایع دارویی، شیمیایی، فرآوردۀ نفتی، فلزات اساسی، غذایی و خودرویی با ضریب تعیین بیشتری تغییرات قیمت سهام در بازار را پیشبینی میکند و تبیین بهتری از محتوای ارزشی دارد. طبق نتایج، الگوهای جریان نقد آزاد دارای محتوای ارزشی است؛ اما این الگوها، محتوای ارزشی متفاوتی دارد و استفادهکنندگان از اطلاعات مالی، با استفاده از نتایج این پژوهش، پیشبینی بهتری از تغییرات قیمتی سهام انجام میدهند. از آنجا که هدف اصلی گزارشگری مالی، فراهمکردن اطلاعات مفید برای تصمیمگیری است، این پژوهش موجب بهبود تصمیمگیری استفادهکنندگان از گزارشهای مالی خواهد شد؛ همچنین استفاده از نتایج این پژوهش، به افزایش قابلیت مقایسۀ شرکتها (در کل بورس و در داخل صنعت) و افزایش کیفیت گزارشگری مالی منجر میشود.
1مدیریت دارایی
یحیی کامیابی؛ بهرام محسنی ملکی رستاقی؛ امیر جوادی نیا
چکیده
هدف: تغییر نیازهای اطلاعاتی استفادهکنندگان اطلاعات حسابداری موجب تغییر شکل و محتوای اطلاعاتی گزارشهای حسابداری شده است. انتشار اطلاعات غیر مالی در کنار اطلاعات مالی و حرکت به سوی گزارشگری یکپارچه از نشانههای پذیرش این موضوع از سوی تدوینکنندگان استانداردهای حسابداری و مدیران واحدهای اقتصادی است؛ با این حال تغییرات ...
بیشتر
هدف: تغییر نیازهای اطلاعاتی استفادهکنندگان اطلاعات حسابداری موجب تغییر شکل و محتوای اطلاعاتی گزارشهای حسابداری شده است. انتشار اطلاعات غیر مالی در کنار اطلاعات مالی و حرکت به سوی گزارشگری یکپارچه از نشانههای پذیرش این موضوع از سوی تدوینکنندگان استانداردهای حسابداری و مدیران واحدهای اقتصادی است؛ با این حال تغییرات در سیستم گزارشگری حسابداری بدون توجه به اثرات آن، عملی پرمخاطره است؛ از این رو هدف از پژوهش حاضر، بررسی تأثیر انتشار اطلاعات غیر مالی و استفاده از سیستم گزارشگری یکپارچه بر تصمیمگیری سرمایهگذاران است.روش: این پژوهش از نوع توصیفی است و از منظر نتیجه، پژوهشی کاربردی به شمار میرود. دادههای لازم ازطریق پرسشنامه با طراحی سه سناریو برای سه گروه مشابه جمعآوری شد. برای گروه اول، دوم و سوم به ترتیب 161، 137 و 124 پرسشنامه تکمیل و دریافت شد. در سناریوی اول فقط اطلاعات مالی، در سناریوی دوم، اطلاعات مالی و غیر مالی بهصورت توامان و در سناریوی سوم اطلاعات سیستم گزارشگری یکپارچه ارائه شد. برای آزمون فرضیههای پژوهش نیز آزمون ویلکاکسون و من - وینتی استفاده شد.نتایج: تصمیمگیری مبتنیبر اطلاعات مالی، موجب اتخاذ تصمیمی برای حداکثرکردن منافع سهامداران شده است؛ اما اگر اطلاعات غیر مالی نیز ارائه شود، سرمایهگذاران به اتخاذ تصمیمات پایداری تمایل پیدا میکنند. درنهایت، انتشار اطلاعات مالی و غیر مالی بهصورت سنتی نیز تفاوتی با انتشار اطلاعات در گزارشگری یکپارچه ندارد. انتشار اطلاعات غیر مالی برای سرمایهگذاران اهمیت چشمگیری دارد و ممکن است تصمیمات سرمایهگذاران را تغییر دهد؛ با این حال تفاوتی در چگونگی انتشار این اطلاعات وجود ندارد.
1مدیریت دارایی
شهناز مشایخ؛ سارا رازانی
چکیده
هدف: این پژوهش عوامل مؤثر بر ارزش نگهداشت وجه نقد را در شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران در شرایط عدم اطمینان بررسی میکند. هدف این پژوهش ارزیابی این موضوع است که آیا در شرایط عدم اطمینان نگهداری وجه نقد ارزشمند است و مواجهۀ شرکت با مشکلات مالی و هزینههای نمایندگی و افزایش نرخ رشد چه تأثیری بر روابط این متغیرها میگذارد. ...
بیشتر
هدف: این پژوهش عوامل مؤثر بر ارزش نگهداشت وجه نقد را در شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران در شرایط عدم اطمینان بررسی میکند. هدف این پژوهش ارزیابی این موضوع است که آیا در شرایط عدم اطمینان نگهداری وجه نقد ارزشمند است و مواجهۀ شرکت با مشکلات مالی و هزینههای نمایندگی و افزایش نرخ رشد چه تأثیری بر روابط این متغیرها میگذارد. نتایج این پژوهش، اطلاعاتی درخصوص سیاست وجه نقد نگهداریشده در ایجاد ارزش، در اختیار سرمایهگذاران قرار میدهد.روش پژوهش: در این پژوهش، تعداد 168 شرکت فعال در بورس اوراق بهادار تهران طی دورۀ زمانی 1390 تا 1397 بهمنظور آزمون فرضیات انتخاب شد.یافتههای پژوهش: نتایج آزمون فرضیات نشان میدهد بین عدم اطمینان و ارزش نگهداری وجه نقد توسط شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران ارتباط همسو و معناداری وجود دارد؛ بهویژه در شرایط عدم اطمینان در صورت وجود مشکلات نمایندگی و محدودیت در تأمین مالی رابطۀ این دومتغیره تقویت میشود؛ یعنی ذینفعان به ازای هر یک ریالی که شرکت وجه نقد نگهداری میکند، بیش از یک ریال برای آن ارزش قائل هستند؛ اما فرصتهای سرمایهگذاری تأثیری بر این رابطه ندارد.
1مدیریت دارایی
مجید منتشری؛ حجت الله صادقی
چکیده
هدف: هدف این پژوهش معرفی شبکهای مالی برمبنای روابط غیرخطی موجود بین سهام برای بهینهسازی سبد سهام سرمایهگذاران، شناسایی رهبران بازار سهام ایران با استفاده از معیارهای مرکزیت و درنهایت، خوشهبندی شبکۀ مالی غیرخطی است.روش: در این پژوهش، تعداد100 شرکت برتر پذیرفتهشده در بورس با بیشترین سرمایۀ ثبتشده در دورۀ زمانی 11ساله (دیماه ...
بیشتر
هدف: هدف این پژوهش معرفی شبکهای مالی برمبنای روابط غیرخطی موجود بین سهام برای بهینهسازی سبد سهام سرمایهگذاران، شناسایی رهبران بازار سهام ایران با استفاده از معیارهای مرکزیت و درنهایت، خوشهبندی شبکۀ مالی غیرخطی است.روش: در این پژوهش، تعداد100 شرکت برتر پذیرفتهشده در بورس با بیشترین سرمایۀ ثبتشده در دورۀ زمانی 11ساله (دیماه 1388 تا دیماه 1398) انتخاب شدند.نتایج: نتایج حاکی از آن است که با توجه به معیار درجۀ مرکزیت، سهام سیمان سپاهان، تأمین سرمایۀ امید و سرمایهگذاری امید، با توجه به معیار مرکزیت نزدیکی، سهام سرمایهگذاری غدیر، سرمایهگذاری توسعۀ ملی و فولاد خوزستان، با توجه به معیار مرکزیت بینابینی، سهام سرمایهگذاری غدیر، سیمان سپاهان و سرمایهگذاری توسعۀ ملی و با توجه به معیار مرکزیت تنگنا سهام فولاد خوزستان، سیمان سپاهان و بینالمللی توسعۀ ساختمان بیشترین تأثیرگذاری را در بازار سهام دارند و در جایگاه رهبران بازار شناسایی شدند. برای خوشهبندی سهام برتر از الگوریتم سریع حریصانه استفاده شد که در آن شبکه به 11 خوشه تقسیم شد و هریک از این خوشهها نشاندهندۀ بیشترین ارتباط موجود بین سهام شرکتها در شبکۀ مالی است.
1مدیریت دارایی
مجتبی گل محمدی شورکی
چکیده
هدف: سنجش ریسک پروژهها و ارتباط آن با بازده یکی از عوامل اساسی در تصمیمهای سرمایهگذاری است؛ به گونهای که اجتناب از ریسک و ریسکپذیری بیش از حد درنهایت، بر ارزش شرکت تأثیر میگذارد. هدف اصلی این پژوهش، بررسی رابطۀ بین سطح ریسکپذیری شرکت و ارزش شرکت است؛ بهعلاوه رابطۀ بین نقدشوندگی سهام و ارزش شرکت نیز مطالعه شده است.روش: برای ...
بیشتر
هدف: سنجش ریسک پروژهها و ارتباط آن با بازده یکی از عوامل اساسی در تصمیمهای سرمایهگذاری است؛ به گونهای که اجتناب از ریسک و ریسکپذیری بیش از حد درنهایت، بر ارزش شرکت تأثیر میگذارد. هدف اصلی این پژوهش، بررسی رابطۀ بین سطح ریسکپذیری شرکت و ارزش شرکت است؛ بهعلاوه رابطۀ بین نقدشوندگی سهام و ارزش شرکت نیز مطالعه شده است.روش: برای آزمون فرضیههای پژوهش، تعداد 156 شرکت از شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران در بازۀ زمانی 1393 تا 1397 مطالعه شده است. دادهها به روش همبستگی با استفاده از الگوی رگرسیونی و مبتنیبر ساختار مقطعی و نرمافزار Eviews تجزیه و تحلیل شده است.نتایج: نتایج پژوهش نشان میدهد ریسکپذیری شرکت رابطۀ مثبت و معنیداری با ارزش شرکت دارد؛ با این حال شاخصهای مختلف نقدشوندگی حاکی از نتایج مختلفی است؛ به گونهای که نسبت گردش سهام، نسبت عدم نقدشوندگی آمیهود و درصد سهام شناور آزاد فاقد رابطۀ معنیدار با ارزش شرکت است؛ ولی رتبۀ نقدشوندگی شرکت رابطۀ مثبت و معنیداری با ارزش شرکت دارد؛ بهعلاوه نتایج نشان میدهد نقدشوندگی سهام رابطۀ بین ریسکپذیری و ارزش شرکت را تعدیل نمیکند.نوآوری: تاکنون، در پژوهشهای داخلی رابطۀ بین ریسکپذیری شرکت و ارزش شرکت مطالعه نشده است؛ همچنین الگوی معرفیشده برای سنجش ریسکپذیری تاکنون، استفاده نشده و بهجای استفاده از دادههای مالی (انحراف معیار بازده سهام) از دادههای حسابداری برای تبیین ریسکپذیری استفاده شده است.
1مدیریت دارایی
فرزام عمادی فر؛ زهره طباطبایی نسب؛ سید یحیی ابطحی؛ جلیل توتونچی
چکیده
بازارهای مالی با کاهش هزینههای مبادلهای و عدم تقارنهای اطلاعاتی در اقتصاد سبب ارتقای سطح پسانداز، انباشت سرمایه و رشد اقتصادی میشوند. اگرچه رشد بازارهای مالی کارا نقش تعیینکنندهای در رشد اقتصادی دارد، باید توجه داشت که وقوع بحران در بازارهای مالی نیز به نوبۀ خود به تنش مالی و در برخی شرایط به رکود اقتصادی میانجامد. ...
بیشتر
بازارهای مالی با کاهش هزینههای مبادلهای و عدم تقارنهای اطلاعاتی در اقتصاد سبب ارتقای سطح پسانداز، انباشت سرمایه و رشد اقتصادی میشوند. اگرچه رشد بازارهای مالی کارا نقش تعیینکنندهای در رشد اقتصادی دارد، باید توجه داشت که وقوع بحران در بازارهای مالی نیز به نوبۀ خود به تنش مالی و در برخی شرایط به رکود اقتصادی میانجامد. هدف این پژوهش برآورد شاخص تنش مالی در بازارهای دارایی و تأمین مالی در اقتصاد ایران از سال ۱۳۸۰ تا ۱۳۹6 است. برای محاسبۀ شاخص تنش مالی ابتدا پنج بخش اصلی مالی کشور شامل بخش پولی و بانکی، ارز، سهام، مستغلات و بازار اعتبارات انتخاب شد. با استفاده از روش تکنیک مؤلفههای اصلی (PCA)، متغیرهای مربوط به تنش در اجزای نظام مالی کشور تجمیع و شاخص تنش مالی پیشنهادی برای اقتصاد ایران استخراج شده است. نتایج پژوهش از نقش تأثیرگذار تنش در بازار اعتبارات بر تنش مالی در اقتصاد ایران حکایت دارد.
1مدیریت دارایی
علیرضا جعفری؛ مهدی عربصالحی؛ سعید صمدی
چکیده
در بازارهای مالی اثر هر یک از ناهنجاریهای سودآوری، درماندگی مالی، بختآزمایی و ریسک غیرسیستماتیک بر بازده سهام بهتنهایی بررسی شده است؛ اما ارتباط احتمالی آنها نامشخص است. بهتازگی این ادعا مطرح شده است که فرصتهای رشد بر تقارن تابع توزیع بازده اثر میگذارد و این ارتباط احتمالی و صرف ریسک ناشی از این ناهنجاریها را توضیح ...
بیشتر
در بازارهای مالی اثر هر یک از ناهنجاریهای سودآوری، درماندگی مالی، بختآزمایی و ریسک غیرسیستماتیک بر بازده سهام بهتنهایی بررسی شده است؛ اما ارتباط احتمالی آنها نامشخص است. بهتازگی این ادعا مطرح شده است که فرصتهای رشد بر تقارن تابع توزیع بازده اثر میگذارد و این ارتباط احتمالی و صرف ریسک ناشی از این ناهنجاریها را توضیح میدهد. در این پژوهش با استفاده از خواص آماری حاکم بر گشتاور مرتبۀ سوم تابع توزیع بازده و با جداسازی چولگی ویژۀ مورد انتظار ناشی از فرصتهای رشد، این ارتباط بررسی شده است؛ بدین منظور دادههای 114 شرکت پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران با رویکرد حذف سیستماتیک، بین سالهای 1390 تا 1396 جمعآوری و فرضیههای پژوهش با رویکرد سبدبندی و ارزیابی آلفای برخی مدلهای عاملی، آزمون شد. شواهد نشان میدهد بین سودآوری، درماندگی مالی، بختآزمایی و ریسک غیرسیستماتیک با بازده آتی رابطه وجود دارد؛ اما مدلهای مرسوم قیمتگذاری داراییهای سرمایهای، صرف ناشی از ناهنجاریهای مذکور را تبیین نمیکند. این شواهد بهصورت غیرمستقیم مؤید وجود معمای سودآوری، بختآزمایی و ریسک غیرسیستماتیک در بازار سرمایۀ ایران است و نشان میدهد سرمایهگذاران با گزینش راهبرد سرمایهگذاری مبتنیبر این ناهنجاریها ممکن است بازده متفاوتی داشته باشند.
1مدیریت دارایی
محمد اسماعیل فدایی نژاد؛ رضا فراهانی؛ محمد حسین آبادی
چکیده
یکی از روشهای تحلیل بازار، استفاده از رویکرد استراتژیهای مومنتوم و معکوس است؛ ازجمله استراتژیهای مومنتوم و معکوس صنعت که سعی میکند با استفاده از اطلاعات گذشته، عملکرد آتی را در رابطه با بازده سرمایهگذاری در صنعتهای مختلف بورس اوراق بهادار پیشبینی و بازده بیشتر ایجاد کند؛ بنابراین مومنتوم صنعت ادعا میکند صنایعی که در ...
بیشتر
یکی از روشهای تحلیل بازار، استفاده از رویکرد استراتژیهای مومنتوم و معکوس است؛ ازجمله استراتژیهای مومنتوم و معکوس صنعت که سعی میکند با استفاده از اطلاعات گذشته، عملکرد آتی را در رابطه با بازده سرمایهگذاری در صنعتهای مختلف بورس اوراق بهادار پیشبینی و بازده بیشتر ایجاد کند؛ بنابراین مومنتوم صنعت ادعا میکند صنایعی که در گذشتۀ نزدیک عملکرد و بازده خوب یا بدی داشتهاند در آینده نیز این بازده را ارائه خواهند کرد. برای بررسی سودمندی استراتژیهای ذکرشده، جامعۀ آماری پژوهش شامل 37 صنعت در بازۀ زمانی 1386 تا 1396 در مقاطع ماهانه بوده که در 60 استراتژی در بازههای زمانی مختلف، تشکیل و نگهداری سبدها، آزمون برابری میانگینهای سبدها و آزمون همسانی واریانس انجام شده است. نتایج حاکی از آن است که هرکدام از این رویکردها در دورۀ زمانی مشخصی، برتر است. در قالب دورههای کوتاهتر، بهویژه پنج دورۀ تشکیل و نگهداری یکماهه و سهماهه، تشکیل نهماهه و نگهداری ششماهه، تشکیل 12ماهه و نگهداری یکماهه و سهماهه، مومنتوم صنعت سودمندی معناداری نسبت به معکوس صنعت داشته است؛ اما در مواردی که دورۀ نگهداری طولانیتر ( بیش از یک سال) میشود، استراتژی معکوس بازده بیشتری نسبت به استراتژی مومنتوم داشته است.
1مدیریت دارایی
سیده الهام طباطبائی؛ علی ابراهیمنژاد؛ مسعود طالبیان
چکیده
در حالی که سرمایهگذاران حقوقی، نهادهای دارای اطلاعات مرتبط شناخته میشوند، سرمایهگذاران حقیقی دارای جهتگیریهای روانی و معاملهگران اختلالزا تلقی میشوند. در این پژوهش آثار متقابل رفتار معاملاتی (خرید و فروش) پرشدت سرمایهگذاران حقیقی و بازده سهام در بازار سرمایۀ ایران بررسی میشود؛ به طوری که ابتدا، ارتباط خرید و فروش ...
بیشتر
در حالی که سرمایهگذاران حقوقی، نهادهای دارای اطلاعات مرتبط شناخته میشوند، سرمایهگذاران حقیقی دارای جهتگیریهای روانی و معاملهگران اختلالزا تلقی میشوند. در این پژوهش آثار متقابل رفتار معاملاتی (خرید و فروش) پرشدت سرمایهگذاران حقیقی و بازده سهام در بازار سرمایۀ ایران بررسی میشود؛ به طوری که ابتدا، ارتباط خرید و فروش پرشدت اشخاص حقیقی با بازده گذشتۀ سهامی که در آن رفتار پرشدت دیده شده است، بررسی میشود و اینکه آیا سرمایهگذاران فوق معاملهگران مومنتوم[1] یا معاملهگران خلافگرای[2] محسوب میشوند. در این پژوهش از سه روش برای تحلیل دادهها استفاده شده است که عبارتند از: میانگین سری زمانی[3]، چینش دوگانۀ دادهها[4] و رگرسیون فاما مکبث[5]. یافتهها نشان میدهد سرمایهگذاران حقیقی به بروز بازده معنادار طی چند هفتۀ متوالی واکنش نشان میدهند و در صورتی که طی بروز این بازدهها در هفتههای ماقبل هفتۀ معاملاتی پرشدت بررسیشده، افزایش قیمت بیشتری رخ دهد، تمایل آنها به فروش بیش از خرید است؛ به عبارت دیگر بازده گذشتۀ سهام قابلیت پیشبینی بروز رفتار معاملاتی پرشدت از سرمایهگذاران حقیقی را دارد؛ اما قابلیت پیشبینی جهت آن را ندارد؛ سپس بررسی میشود آیا این معاملات پرشدت سرمایهگذاران حقیقی قابلیت پیشبینی بازده کوتاهمدت آینده سهام را دارد که پاسخ این پژوهش منفی است. این یافته برخلاف یافتههای پژوهشهای اخیر انجامشده در بستر بازارهای مالی توسعهیافته است و نشان میدهد بازگشت بازده[6] متعاقب معاملات پرشدت سرمایهگذاران حقیقی انتظار میرود.
1مدیریت دارایی
الهام فرزانگان
چکیده
اهداف: در این مقاله برای نخستینبار موضوع حافظۀ بلندمدت زمان متغیر در بورس اوراق بهادار تهران با بهکارگیری شاخص کارایی جدیدی ازطریق رویکرد از پنجرۀ متحرک بررسی شده است. بهمنظور بررسی و قوت نتایج، این روش تخمین برای پنجرههای با تعداد روزهای انتقال 5 روز نیز انجام و از ورژن بوتاسترپ ریسکی آزمون کلینگر اتوماتیک (AQ) و آزمون ...
بیشتر
اهداف: در این مقاله برای نخستینبار موضوع حافظۀ بلندمدت زمان متغیر در بورس اوراق بهادار تهران با بهکارگیری شاخص کارایی جدیدی ازطریق رویکرد از پنجرۀ متحرک بررسی شده است. بهمنظور بررسی و قوت نتایج، این روش تخمین برای پنجرههای با تعداد روزهای انتقال 5 روز نیز انجام و از ورژن بوتاسترپ ریسکی آزمون کلینگر اتوماتیک (AQ) و آزمون نسبت واریانس اتوماتیک (AVR)، برای تعداد روزهای انتقال 14 و 5 روز نیز استفاده شده است. روش: مجموعۀ قیمتهای استفادهشده در این مقاله شامل 2621 مشاهدۀ روزانه از شاخص کل قیمت بورس اوراق بهادار تهران (TEPIX)، طی دورۀ زمانی23/9/1387 تا 1/8/1398 است و از نرمافزار رهآورد نوین گردآوری شده است. فرضیهها با استفاده از نرمافزارهای اکسل، ایویوز، آر و متلب آزمون شدهاند. نتایج: براساس نتایج، در بورس اوراق بهادار تهران، مقدار بهدستآمده از نماهای هرست تعمیمیافته (GHE) برای کلیۀ پنجرهها با روزهای انتقال 14 روز، بیشتر از شاخص کارایی (مقدار 5/0) است؛ از این رو، حافظۀ بلندمدت در بورس اوراق بهادار تهران وجود دارد؛ همچنین، درجۀ بالایی از نسبت عدم کارایی در این بازار مشاهده شده است و بورس اوراق بهادار تهران در طی زمان کاراتر نشده است. درپایان، نتایج حاصل از تخمین پنجرههای زمانی با روزهای انتقال 5 روز و نتایج حاصل از تخمین ورژن بوتاسترپ ریسکی آزمونهای AQ و AVR برای روزهای انتقال 14 و 5 روز، بر صحت و قوت نتایج تجربی قبلی دلالت دارد. یافتههای این مقاله برای سرمایهگذاران، مدیران سبد و سیاستگذاران دستاوردهایی نیز دارد.
1مدیریت دارایی
علی ابراهیمنژاد؛ شیوا زمانی؛ محمدرضا بیریا
چکیده
هدف: دفتر سفارشات محدود یکی از ابزارهای بازارهای مالی است که با نشاندادن حجم و قیمت پیشنهادی سفارشات خرید و فروش، به کشف قیمت دارایی کمک میکند. در این پژوهش با بررسی دفتر سفارشات محدود در بورس اوراق بهادار تهران به دو پرسش پاسخ داده میشود: 1. آیا اطلاعات موجود در دفتر سفارشات محدود رفتار قیمت سهام در آیندۀ کوتاهمدت را پیشبینی ...
بیشتر
هدف: دفتر سفارشات محدود یکی از ابزارهای بازارهای مالی است که با نشاندادن حجم و قیمت پیشنهادی سفارشات خرید و فروش، به کشف قیمت دارایی کمک میکند. در این پژوهش با بررسی دفتر سفارشات محدود در بورس اوراق بهادار تهران به دو پرسش پاسخ داده میشود: 1. آیا اطلاعات موجود در دفتر سفارشات محدود رفتار قیمت سهام در آیندۀ کوتاهمدت را پیشبینی میکند؟ 2. آیا افزایش پلههای در معرض نمایش عموم از سه پله به پنج پله در بورس اوراق بهادار تهران به معاملهگران برای کشف قیمت سهام کمک میکند؟ روش: در راستای هدف فوق، از سه رگرسیون مختلف استفاده میشود که هر یک به شیوۀ متفاوتی اطلاعات حجم و قیمت سفارشات دو سمت عرضه و تقاضا را اندازهگیری و با این اطلاعات توانایی پیشبینی رفتار کوتاهمدت قیمت سهم را آزمون میکنند. نتایج: براساس نتایج حاصل، در بورس اوراق بهادار تهران، دفتر سفارشات محدود حاوی اطلاعاتی است که با آن حرکت قیمت سهام در آیندۀ کوتاهمدت پیشبینی میشود؛ همچنین افزایش پلههای در معرض نمایش عموم از سه پله به پنج پله در بورس اوراق بهادار تهران به معاملهگران برای افزایش شفافیت قبل از معامله و کشف قیمت کمک میکند.
1مدیریت دارایی
مجتبی رستمی نوروزآباد؛ ابوالحسن جلیلوند؛ میرفیض فلاح شمس؛ علی سعیدی
چکیده
هدف: تأثیر سیستماتیک صرف ارزش در توضیح بازده سهام مدتی طولانی است که ادبیات مالی و اقتصاد را به کنکاش واداشته است. مطالعات اخیر شواهدی از دادههای آمریکا برای رفتار متفاوت شرکتهای رشدی و ارزشی را نشان میدهد؛ اما دلایل و منابع این رفتار متفاوت را نشان نمیدهد. روش: علاوه بر این، مشخص نیست که آیا چنین اختلافاتی همچنان در بازارهای ...
بیشتر
هدف: تأثیر سیستماتیک صرف ارزش در توضیح بازده سهام مدتی طولانی است که ادبیات مالی و اقتصاد را به کنکاش واداشته است. مطالعات اخیر شواهدی از دادههای آمریکا برای رفتار متفاوت شرکتهای رشدی و ارزشی را نشان میدهد؛ اما دلایل و منابع این رفتار متفاوت را نشان نمیدهد. روش: علاوه بر این، مشخص نیست که آیا چنین اختلافاتی همچنان در بازارهای سرمایۀ کشورهای دیگر وجود دارند یا خیر؛ بنابراین، در این پژوهش ریسک اهرمی و ریسک تجاریِ سهام رشدی و ارزشی (هر دو بر مبنای بتای شرطی) با استفاده از فنهای پارامتریک و ناپارامتریک برای دورۀ زمانی 1378 تا 1396 میان شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران با هم مقایسه و شرایط ثبات و بحران بازار و اقتصاد با استفاده از اندازه و نوسانات صرف ریسک بورس اوراق بهادار تهران مشخص شد. همانند مطالعات قبلی (برای مثال چوی، 2013) نتایج: نتایج مطالعه نشان داد بتای شرطی (اهرمی و تجاری) در شرایط ثبات اقتصادی تفاوتی ندارد و میان ریسک اهرمی و تجاری سهام رشدی و ارزشی در شرایط بحران اقتصادی تفاوت معناداری وجود دارد. ریسک اهرمی و تجاری سهام ارزشی نیز بهطور خاص و معناداری از ریسک اهرمی و تجاری سهام رشدی در شرایط بحران اقتصادی بالاتر است.
1مدیریت دارایی
مهدی میرزائی؛ محمود بت شکن؛ عبدالله خانی
چکیده
هدف: در پژوهشهای پیشین بر تأثیر چرخۀ عمر شرکت بهمنزلۀ یک ویژگی بر بازده شرکتها تأکید شده است. هدف این پژوهش، معرفی و آزمون عامل چرخۀ عمر شرکت بهمنزلۀ عامل سیستماتیک جدید در توسعۀ الگوهای چندعاملی قیمتگذاری با استفاده از رویکرد رگرسیونهای پوششی است. روش: با استفاده از دادههای 345 شرکت پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران ...
بیشتر
هدف: در پژوهشهای پیشین بر تأثیر چرخۀ عمر شرکت بهمنزلۀ یک ویژگی بر بازده شرکتها تأکید شده است. هدف این پژوهش، معرفی و آزمون عامل چرخۀ عمر شرکت بهمنزلۀ عامل سیستماتیک جدید در توسعۀ الگوهای چندعاملی قیمتگذاری با استفاده از رویکرد رگرسیونهای پوششی است. روش: با استفاده از دادههای 345 شرکت پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران بین سالهای 1383 تا 1397، ابتدا نشان داده میشود بین بازده شرکتهای موجود در مراحل مختلف چرخۀ عمر تفاوت معنیداری وجود دارد و الگوهای قیمتگذاری رایج توان تبیین این الگوی بازده را ندارند؛ سپس با توجه به دو رویکرد مبتنی بر ریسک و قیمتگذاری نادرست برای تبیین تفاوت بازده شرکتها، شواهد تجربی ارائه میشود که نشان میدهد تأثیر چرخۀ عمر بر بازده شرکتها بهطور عمده با تفسیر مبتنی بر قیمتگذاری نادرست شرکتهای مرحلۀ بلوغ سازگار است. بر این اساس، پنج ساختار برای تشکیل عامل چرخۀ عمر بر مبنای تفاوت بازده شرکتهای مرحلۀ بلوغ و شرکتهای سایر مراحل شامل مراحل معرفی، رشد، رکود و افول ارائه و سپس قابلیت تبیین بازده عامل چرخۀ عمر پیشنهادی بهوسیلۀ الگوهای قیمتگذاری موجود بررسی میشود. نتایج: نتایج حاصل از رگرسیونهای پوششی نشان میدهد هیچکدام از الگوهای سهعاملی فاما[1] و فرنچ[2] (1993)، چهارعاملی کارهارت[3] (1997)، پنجعاملی فاما و فرنچ (2015) و ششعاملی فاما و فرنچ (2018)، قدرت توضیحدهندگی بازده عامل چرخۀ عمر در همۀ ساختارهای پیشنهادی را ندارند؛ بنابراین، عامل چرخۀ عمر شرکت، عامل جدیدی است که موجب بهبود عملکرد الگوهای عاملی ذکرشده در توضیح تفاوت بازده شرکتها میشود. [1]. Fama [2]. French [3]. Carhart
1مدیریت دارایی
نادر خدری؛ محسن دستگیر؛ افسانه سروش یار
چکیده
هدف: با وجود این واقعیت که اقلام تعهدی در گزارشگری مالی نقشی محوری دارد و از حوزههای پویای پژوهشهای حسابداری و مالی محسوب میشود، مطالعات انجامشده در این حوزه، تاکنون درک عمیقی از چگونگی تأثیرگذاری عوامل اقتصادی سطح شرکت بر این اقلام را فراهم نکرده است. در این پژوهش سرمایه در گردش تعهدی شرکتها، شکلی از سرمایهگذاری در نظر ...
بیشتر
هدف: با وجود این واقعیت که اقلام تعهدی در گزارشگری مالی نقشی محوری دارد و از حوزههای پویای پژوهشهای حسابداری و مالی محسوب میشود، مطالعات انجامشده در این حوزه، تاکنون درک عمیقی از چگونگی تأثیرگذاری عوامل اقتصادی سطح شرکت بر این اقلام را فراهم نکرده است. در این پژوهش سرمایه در گردش تعهدی شرکتها، شکلی از سرمایهگذاری در نظر گرفته و تلاش شده است با استفاده از چهارچوب نظریِ نظریۀ اختیارات سرمایهگذاری، تأثیر نوسانات بازده سهام بر سطح موردانتظار اقلام تعهدی سرمایه در گردش تعهدی بررسی شود. افزون بر این، اثر تعدیلکنندۀ درماندگی مالی بر رابطۀ بین نوسانات بازده سهام و اقلام تعهدی سرمایه در گردش بررسی شده است. روش: نمونۀ آماری متشکل از ۱۱۱ شرکت پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران برای دورۀ زمانی ۱۳۸۳ تا ۱۳۹6 است. فرضیهها به روش رگرسیون حداقل مربعات تعمیمیافته و دادههای ترکیبی آزمون شده است. نتایج: نتایج نشاندهندۀ تأثیر منفی نوسانات بازده سهام بر سطح موردانتظار اقلام تعهدی سرمایه در گردش است. ازسوی دیگر، مشخص شد درماندگی مالی شرکتها تأثیر منفی نوسانات بازده بر سرمایه در گردش تعهدی را کاهش نداده است. نتیجۀ دیگر پژوهش بیانکنندۀ این است که نوسانات بازده سهام بر اجزای بدهی تشکیلدهندۀ سرمایه در گردش تعهدی، تأثیر مثبت و بر اجزای دارایی سرمایه در گردش تعهدی، تأثیر منفی داشته است. هرچند در این میان موجودی کالا استثنا بوده و نوسانات بازده بر سطح موردانتظار موجودی تأثیر مثبتی داشته است.
1مدیریت دارایی
رضا تهرانی؛ سیدمجتبی میرلوحی؛ محمد رضا گل کانی
چکیده
هدف: همیشه برای برخی فعالان بازار و دانشگاهیان این سؤال مطرح بوده است که چرا قیمت سهام شرکتها با الگوهای سنتی تنزیل جریان نقد منطبق نیست؛ پس باید قیمتهای بازاری سهام شرکتها براساس اصول علمی تجزیه و تحلیل شود. روش: علاوه بر این، بحث اختیارهای واقعی و نقش آنها در ارزش بازاری سهام شرکتها موضوعی است که همیشه بهصورت ضمنی و در ...
بیشتر
هدف: همیشه برای برخی فعالان بازار و دانشگاهیان این سؤال مطرح بوده است که چرا قیمت سهام شرکتها با الگوهای سنتی تنزیل جریان نقد منطبق نیست؛ پس باید قیمتهای بازاری سهام شرکتها براساس اصول علمی تجزیه و تحلیل شود. روش: علاوه بر این، بحث اختیارهای واقعی و نقش آنها در ارزش بازاری سهام شرکتها موضوعی است که همیشه بهصورت ضمنی و در عمل مدنظر بوده و لازم است بهصورت علمی نیز مطالعه شود؛ ازاینرو، این مقاله رابطۀ میان بخشی از ارزش بازاری سهام شرکت نشئتگرفته از اختیارهای واقعی و متغیرهای مرتبط با اختیارهای واقعی را بررسی کرده است. نتایج: نتایج براساس دادههای 140 شرکت تولیدی - صنعتی طی دورۀ 11ساله نشان میدهد در هر سه رویکرد سود خالص، جریان نقد آزاد سهامداران و جریان نقد آزاد شرکت بهطور متوسط، بخشی از ارزش بازاری سهام شرکتها ناشی از اختیارهای واقعی است.
1مدیریت دارایی
مهشید شهرزادی؛ داریوش فروغی
چکیده
هدف: ریسک دنبالۀ چپ احتمال وقوع رویدادهای نامطلوب را نشان میدهد. سرمایهگذارانی که با ریسک دنبالۀ چپ روبهرو میشوند، بازده منفی بزرگی را تجربه میکنند. ریسک دنبالۀ چپ در دورۀ آتی هم استمرار دارد. سرمایهگذاران انفرادی، به ریسک دنبالۀ چپ توجه محدودی نشان میدهند و سهام مذکور را نگه میدارند؛ بنابراین، برخلاف انتظارشان ...
بیشتر
هدف: ریسک دنبالۀ چپ احتمال وقوع رویدادهای نامطلوب را نشان میدهد. سرمایهگذارانی که با ریسک دنبالۀ چپ روبهرو میشوند، بازده منفی بزرگی را تجربه میکنند. ریسک دنبالۀ چپ در دورۀ آتی هم استمرار دارد. سرمایهگذاران انفرادی، به ریسک دنبالۀ چپ توجه محدودی نشان میدهند و سهام مذکور را نگه میدارند؛ بنابراین، برخلاف انتظارشان در دورۀ آتی هم بازده منفی بزرگی را تجربه میکنند. هدف پژوهش حاضر، بررسی توجه محدود سرمایهگذاران انفرادی به ریسک دنبالۀ چپ است. روش: بدین منظور 120 شرکت پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران در دورۀ زمانی 1388 تا 1396 با استفاده از روش رگرسیون فاما و مکبث تجزیه و تحلیل شد. نتایج: نتایج نشان میدهد توجه سرمایهگذاران انفرادی به ریسک دنبالۀ چپ محدود نیست و بر این اساس فرضیۀ پژوهش رد شد. شواهد نشاندهندۀ آن است که سرمایهگذاران انفرادی بهدلیل ظرفیت و اعتمادبهنفس کمی که در پذیرش ریسک دارند، برنامۀ سرمایهگذاری محافظهکارانهای را در پیش میگیرند و احتمال استمرار ریسک دنبالۀ چپ در دورۀ آتی را در نظر میگیرند و اقدام به فروش سهام خود میکنند.
1مدیریت دارایی
محمدرضا مهربان پور؛ رضا تهرانی؛ حمید جمشیدی
چکیده
هدف: معاملات بلوکی سهام بخش مهمی از معاملات بورس اوراق بهادار تهران را تشکیل میدهد؛ این معاملات شامل معاملۀ حجم زیادی از سهام در قیمتهای توافقی است که بهطور معمول با قیمتهای جاری و نوسانی بازار تفاوت دارد. کمیت بالای معاملات بلوکی سبب شده است پژوهشهای مهمی در این حوزه انجام شود. هدف اصلی این پژوهش، مطالعه دربارۀ محتوای ...
بیشتر
هدف: معاملات بلوکی سهام بخش مهمی از معاملات بورس اوراق بهادار تهران را تشکیل میدهد؛ این معاملات شامل معاملۀ حجم زیادی از سهام در قیمتهای توافقی است که بهطور معمول با قیمتهای جاری و نوسانی بازار تفاوت دارد. کمیت بالای معاملات بلوکی سبب شده است پژوهشهای مهمی در این حوزه انجام شود. هدف اصلی این پژوهش، مطالعه دربارۀ محتوای اطلاعاتی معاملات بلوکی سهام است. روش: برای این منظور 208 معاملۀ بلوکی در بورس اوراق بهادار تهران برای دورۀ زمانی 1395-1387 با استفاده از روش مطالعۀ رویدادی تجزیهوتحلیل شده است. نتایج: نتایج پژوهش نشان میدهد تراکنشهای معاملات بلوکی سهام، نشانهای مهم برای سرمایهگذارانی است که در بورس اوراق بهادار فعالیت میکنند. شواهد نشاندهندۀ آن است که بعد از انجام معاملات بلوکی صرف و کنترلی، بازدههای غیرعادی انباشتۀ مثبت معنادار مشاهده میشود. در کل این بازدههای غیرعادی انباشته حاکی است سهامداران نسبت به انجام معاملات بلوکی واکنش غیرعادی نشان میدهند. نتایج نشان داد بعد از انجام معاملات بلوکی نوسانات غیرسیستماتیک کاهش یافته است.